МВР иска имунитетът на Пеевски да бъде свален

10078
МВР иска имунитетът на Пеевски да бъде свален
Снимка: БГНЕС

Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван.

Затова ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура, съобщават от БОЕЦ. Ето какво написаха на страницата си във Фейсбук: "След сигнала на БОЕЦ и действията на МВР сега закона изисква Гешев да поиска имунитета на Пеевски от Парламента! Прокуратурата трябва да образува досъдебно производство срещу Пеевски и да възложи необходимите проверки и разследвания. В нашият сигнал се съдържат достатъчно данни за финансови и други престъпления извършени от Пеевски. Предстои да видим как Прокуратурата отново ще се опита да оневини Пеевски и Гешев да докаже за пореден път защо бе назначен на своят пост.

Името на Пеевски се появи изненадващо в проверка по "Барселонагейт"

Името на депутата от ДПС Делян Пеевски попадна изненадващо в списъка с проверяваните във връзка с аферата "Барселонагейт". Това става я...

Битката продължава!"

МВР бе сезирано срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР потвърдили, че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не коментираха какво е заключението на ГДБОП. Ако прокуратурата се съгласи с изводите на ГДПОБ, процедурата за сваляне на депутатски имунитет включва сезирана на парламента от главния прокурор. При този сценарий депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака парламентът да разгледа искането на главния прокурор.

"Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", обясниха преди време сигнала си БОЕЦ. Те допълниха, че вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да бъде образувано разследване.

Кирил Петков: Прокуратурата не работи добре. Пеевски продава имоти за милиони

Радвам се, че разбраха, че сме истински, с истински намерения. Много бих се радвал да има засилен мониторинг за законността в България....

Сега БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.

Припомняме, че сигналът на БОЕЦ от 10 януари 2022 г. е за корупция и пране на пари. С него организацията иска да се провери как е забогатял депутатът "от собственик на стар опел за няколко месеца се превърна в мултимилионер собственик на медии и активи на стойност няколко десетки милиона лева и то официално".

"Сигналът ни е основан на предишни сигнали до прокуратурата и КПКОНПИ, по които не бе извършена проверка, както и на данни от „Капитал“ и други медии, че през последните седмици Пеевски е извършил продажба на недвижими имоти собственост на неговата фирма „Интръст“ на стойност няколко десетки милиона лева", писаха тогава от БОЕЦ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com