МВР за убийството на Къро: Политици и магистрати, на които той бе общ враг, дължат обяснение

6311
МВР за убийството на Къро: Политици и магистрати, на които той бе общ враг, дължат обяснение
Снимка: Интерпол

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев увери, че МВР ще успее да получи цялата налична информация от Република Южна Африка за убийството на Красимир Каменов - Къро и съпругата му.

"Това не е единственият подобен случай - през 2018 г. имаше сходно убийство в ЮАР на български гражданин и неговата съпруга. Разглеждаме връзките между предходни събития, за да видим дали може да ги свържем с това убийство. Обединили сме усилията на всички служби, работим активно", каза Демерджиев на брифинг в петък.

Тихомир Безлов: Убийството на Къро може да е свързано с кокаинови канали в ЮАР

"След убийството на Георги Илиев Къро и неговият колега от групировката основните интересни активи на СИК бяха поставени под техен конт...

Министърът говореше за случая от 2018 г. за убийството на Анжело Димов – подсъдим по обвинения за измами с кредитни карти, и съпругата му. Те бяха открити с огнестрелни рани в главите в къщата им в южното предградие Бергвилет. Инцидентът бе разследван от полицията в Кейптаун – града, в който са били намерени и телата на Къро, жена му, прислужницата и бодигарда им.

Със заповед на главния секретар на територията на България протича операция срещу всички криминални лица, способни на такива престъпления, добави Демерджиев. "Искаме да разкрием връзките, извършителите и евентуалните поръчители", каза още министърът.

"Политиците и магистратите, които днес воюват, имаха един общ враг, този враг в последно време се казваше Красимир Каменов – Къро. Бяха насочени много усилия срещу този враг, той беше обявен за междудържавно издирване. За съжаление, не бе задържан преди убийството. Точно тези хора дължат обяснение как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг", допълни Демерджиев.

Попитан дали говори за прокуратурата и специално - за обвинител номер едно Иван Гешев, който причисли Къро към хората, сплашващи магистрати - министърът отговори само: "Знаете много добре за кого говоря, ясно е".

"Понеже се направиха спекулации за незаконни действия на службите, искам да не се визира МВР – то не си е позволявало да записва и подслушва незаконно, няма и да си позволи да го прави", заяви Демерджиев.

Бойко Найденов: Убийството на Красимир Каменов е част от пъзела, който се нарежда в страната след 1 май

Убийството на Красимир Каменов – Къро е част от пъзела, който се нарежда в страната след 1 май. Това каза пред Би Ти Ви Бойко Най...

"МВР няма да участва във войни между представители на отделни институции. Това, което ние правим и което ще продължаваме да правим, е да защитаваме правата на българските граждани", завърши той.

ОЩЕ: Вижте коя е жената, загинала при екзекуцията на Къро (СНИМКИ)

Припомняме, че прокуратурата посочи Каменов като част от заговор с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев, за дискредитиране на висши магистрати и полицаи. Една от целите на участниците в заговора е била отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, а за началникът на "Убийства" в ГДНП прокуратурата пусна запис, на който се чува, че изглежда Каменов говори за платени 400 000 лв. за уволнението на полицейския началник Михаил Наумов.

Къро беше обвинен и в подбудителство към убийството на бившия ръководител на "Криминална полиция" във Второ РПУ в София Любомир Иванов. Покрай убийството излезе информация, че в каса в дома на Иванов са намерени интересни документи, някои от които са приобщени със статут на веществени доказателства. Според други, които обаче не са приобщени като веществени доказателства (прокуратурата не ги вижда като релевантни, защото нямат подпис и печат), криптокралицата Ружа Игнатова е била убита през ноември, 2018 година. Това е станало на борда на яхта в Йонийско море, над година след като Ружа за последно е видяна в Атина. Тялото ѝ е било нарязано на парчета и хвърлено във водата. Поръчката за убийството е на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, за който се смята, че живее в Дубай, издирван е от българските власти за наркотрафик, но обявата за издирването му в Интерпол беше свалена. Това твърди сайтът за разследваща журналистика Bird.bg.

Името на Къро се появи и в скандала "Златната локва" (Златния гьол). Става дума за прехвърляне дейността на Българската агенция за безопасност на храните по дезинфекция на границата с Турция, с която БАБХ е натоварена по закон, на частното дружество „Пи.Еф.Си.“ ЕООД, от което то печели над 33 милиона лева от 2013 до 2021 година. През юни 2021 г. при внезапна проверка НАП откри 32 млн. лева в брой в касите на дружеството и установи, че половината от касовите му апарати не отчитат приходите от събраните такси.

Гешев за убийството на Къро: Връщаме се в мутренските години

Главният прокурор Иван Гешев коментира в парламента информацията, че Красимир Каменов-Къро и семейството му са разстреляни в къщата им ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com