Гешев обвърза "Нексо", BIRD и Цветан Василев със заплахите срещу магистрати

7827
Гешев обвърза "Нексо", BIRD и Цветан Василев със заплахите срещу магистрати
Снимка: БГНЕС

„Днес в Белград са кацнали обвиняемите по случая „Нексо“. Очаквам скоро да кацнат и Божков, може би Димитър Стоянов от BIRD, Красимир Каменов – Къро от ЮАР, може би някои политици... Да си направят една голяма оперативка кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите, с компрометиране на магистрати и работещи колеги". Това заяви главният прокурор Иван Гешев в атака срещу хора, които смята, че водят заговор срещу него и прокуратурата.

"Това, разбира се е шега, но тъжна шега“, допълни обвинител номер едно пред журналисти.

И каза, че говори за множество разследвания, образувани днес от Софийската градска прокуратура – едно от тях е за престъпна група за търговия с влияние. Все повече обект на атака ще е българската прокуратура, повтори пак той. Назова и името на Цветан Василев.

Съдът окончателно развенча прокуратурата за подслушванията на протестиращи срещу Борисов и Гешев

Не е вярно, че исканата от Мая Манолова информация относно подслушването със специални разузнавателни средства (СРС) на редица протести...

"Ако 400 хил. евро – ще видите в звуковите файлове – струва отстраняването на висш полицай, колко струва отстраняването на министъра на вътрешните работи, на главен прокурор, на отделен магистрат?", попита Гешев, изнасяйки пряко данни и отбягвайки вечната си опорка, че "само наблюдаващият прокурор" може да коментира.

"Питах къде е държавата, но още няма отговор от министър Иван Демерджиев. Да чухте ДАНС, да чухте какво е направило правителството?“, каза той. Но отказа да отговори на репортерски въпрос дали има правомощия да разпространява всички тези данни.

Попитан дали кацналите в Белград отиват при Цветан Василев, той отвърна: "Не, сигурно отиват на разходка с лодка по Дунав".

Относно случая "Нексо" припомняме, че скандалът избухна на 12 януари тази година, когато ДАНС, прокуратурата и следствието влязоха в офисите на криптобанката в София, а по-късно повдигнаха обвинения срещу четирима души. Траян Николов и Калин Методиев са с гаранции съответно по 150 хиляди и 100 хиляди лева, а останалите обвиняеми (имената им не са официално обявени от прокуратурата) са съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Стана ясно, че служители на компанията са финансирали предизборни кампании на „Демократична България“, но от коалицията обявиха, че сумите са много малка част – около 10% - от общите дарения. ПП отрекоха да са финансирани от Nexo.

В свят като на Nexo: Криптовалута, криптобанка, блокчейн - що е то? (ВИДЕО)

Казусът Nexo продължава да се развива, всекидневно. От компанията заявиха, че ще съдят държавата за нанесени щети н...

ОЩЕ: Nexo се готви да съди България и вероятно ще иска поне 1 млрд. долара

Софийската градска прокуратура е образувала разследване за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, се казва в съобщението на СГП, което Гешев цитира. Това е продължение на историята от 16 март, когато главният прокурор се обяви за жертва на олигарси, мафията и руското влияние в страната. ОЩЕ: "Вредители за отстраняване": Открит е списък на магистрати, обект на заплахи

Беше образувано разследване за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. От това дело сега са отделени материали за други разследвания.

Първото дело е за организирана престъпна група за търговия с влияние, действала от 2020 г. до 24 март 2023 г. Прокуратурата твърди, че има доказателства за действия на членове на групата по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

На ДАНС е възложено да провери дали с тези си действия групата не застрашава националната сигурност, както и дали въпросните лица имат банкови сметки и имущество в чужбина. На Дирекция "Вътрешна сигурност" и на инспектората в МВР е наредено да проучат какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, за които има информация, че се прави опит да бъдат отстранени, както и дали има данни служители на МВР да са съпричастни към престъпната дейност. В хода на това разследване магистрат, работещ по случая, е получил заплахи, съобщават от СГП.

Отложиха делото срещу Цветан Василев

Отложиха дълго чаканото знаково дело срещу банкера Цветан Василев. То трябваше да започне днес в Софийски градски съд. Новата дата, на ...

Второто дело е за организирана престъпна група за извършване на убийства. Разследва се съпричастността на групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период.

Прокуратурата съобщава и за трето дело. То е за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31 октомври 2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на ДДС. "Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса "Слатина" в София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов - Къро лица", гласи съобщението на държавното обвинение. Така за първи път прокуратурата дава някаква информация за претърсванията в борсата от миналия ноември.

Прокуратурата пише за експертизата на телефон, ползван от обвиняемия по голямото дело Дилиян Георгиев. Установена е активна комуникация през мобилни приложения на Георгиев "с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други", съобщава СГП. От телефона са източени 24 GB, които все още се анализират. 

Само че СГП вече показа снимки от телефонната комуникация, "кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители".

Вижте видео ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com