Не е ясно кога окончателно става ясно какво се случва с Джок Полфрийман

2961
Не е ясно кога окончателно става ясно какво се случва с Джок Полфрийман
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) най-вероятно няма да се произнесе днес (7 октомври) по искането на прокуратурата да бъде възобновено производство за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, предаде репортер на Actualno.com.

Преди час започна заседанието по случая, като и двете страни представиха аргументите си. Съдът вече се оттегли на заседание, но според юристи не е ясно по какво производство ще се произнесат съдиите, за да може да се каже кой е законовият срок по случая.

ВКС гледа делото "Полфрийман", депутат на ВМРО пак поиска закриване на БХК

Само на няколко десетки метра от тук беше погубена една човешка душа. Скандалното в случая е намесата на Българския хелзинкски комитет ...

Гледните точки

Според прокурора по делото “Полфрийман” искането на обвинител номер едно е допустимо и основателно. Прокуратурата счита, че Българският хелзинкски комитет (БХК) е интензивно ангажиран със случая на “Полфрийман”.

Адвокат Калин Ангелов обаче направи забележки към прокурора, като заяви, че той е основният защитник на Полфрийман, а не БХК. Адвокатът каза, че подобряването на поведението на Полфрийман е започнало още през 2015 година. Юристът призова ВКС да остави без разглеждане искането на главния прокурор Сотир Цацаров. По думите на защитника на Полфрийман висшите магистрати трябва да вземат тежко решение, тъй като се налага да спазят закона. Адвокатът поиска висшите магистрати да да запазят съвестта си чиста, като оставят искането на Цацаров за Полфрийман без разглеждане. Според Ангелов няма данни за недопустимо пристрастие на решаващия орган (съда) за обвиняемия.

Неколкократно адвокат Ангелов акцентира върху “положителната промяна” в поведението на Полфрийман, като изрази недоумение защо прокуратурата не взима под внимание това обстоятелство. В пледоарията си пред съда Ангелов припомни различните акции и инициативи, които е организирал обвиняемият през годините. Той изтъкна, че в нито един момент Джок Полфрийман не е представлявал риск за останалите лишени от свобода или за затворническата администрация. Ангелов не счита, че превъзпитателният процес на Полфрийман е недостатъчен, както смята администрацията на затвора в своето наскоро представено становище.

Адвокат: Напрежението по случая "Полфрийман" е заради избора на главен прокурор

"Това няма нищо общо с правоприлагането или с върховенството на закона. Това напрежение е заради предстоящия избор на главен прокурор и...

Речта на Ангелов беше много емоционална и се наложи на няколко пъти съдът да му припомня докъде е стигнал в пледоарията си по същество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com