"Нексо" съди България за над 3 млрд. долара след провала на прокурорската акция

6063
"Нексо" съди България за над 3 млрд. долара след провала на прокурорската акция
Снимка: БГНЕС

Водещата световна компания за дигитални активи "Нексо" (Nexo), която попадна под ударите на българската прокуратура през 2023 г., е завела иск за над 3 милиарда щатски долара срещу Република България. Новината става ясна от прессъобщение на компанията от 24 януари 2024 г.

Искът е внесен в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. Интересите на Nexo пред трибунала ще бъдат представлявани от престижната американска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

"Размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители. Очаквано, обвиненията се доказаха като несъстоятелни, а досъдебното производство намери своя логичен край поради липса на престъпления", обявиха от компанията.

Още: Няма престъпление: Прокуратурата прекрати разследването по делото „Нексо“

Сагата с "Нексо" и прекратеното разследване

В края на декември 2023 г. Софийската градска прокуратура (СГП) прекрати наказателното производство по делото „Нексо“, по което в качеството на обвиняеми бяха привлечени четирима души от платформата - съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев, както още Калин Методиев и Траян Николов.

Преди над една година - на 12 януари 2023 г., прокуратурата, под ръководството на бившия главен прокурор Иван Гешев, нахлу в офисите на "Нексо" в София. Тогава заместникът на Гешев, който после се обърна срещу него и сега е изпълняващ длъжността обвинител номер едно - Борислав Сарафов - се похвали, че била разбита схема с криптовалути и че "Нексо" били свързани с лице, финансиращо тероризъм. Впоследствие това бе опровергано.

Още: Прокуратурата изпрати заповед за задържането в Сърбия на двама от собствениците на NEXO

Съоснователят и бивш депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев нарече акцията на прокуратурата "произвол" и обяви, че компанията ще предяви иск срещу държавата за поне 1 милиард долара.

Прокуратурата се позова и на обвинения срещу компанията в САЩ, но стана ясно, че тя е сключила споразумение с властите в Щатите: "Няма измама, няма лъжа": NEXO твърди, че американските регулатори са приключили разследванията срещу тях и няма установени нарушения

Отделно от това НАП обяви, че е открила "големи дългове" на дружеството в България. От "Нексо" обаче отвърнаха, че нямат данъчни задължения, и се аргументираха с разпространен документ.

Още: 500 хил. долара ще струват експертизи по делото "Нексо"

Обвиненията на четиримата от "Нексо" са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел. През декември обаче прокуратурата заяви, че няма данни за открито престъпление, а и в България липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви.

Още: Слави Трифонов и Тома Биков вече са подсъдими за клевета заради Nexo

Снимка: БГНЕС

Адвокатите смятат, че делото срещу България ще е успешно

„След като проучихме случая в дълбочина, вярваме в силата и бъдещия успех на иска на Nexo“, споделя Матю Оресман, управляващ съдружник на лондонския офис на американската кантора Pillsbury LLP. Дебора Ръф, ръководител на арбитражния отдел в международната кaнтора, допълва: „Очакваме с нетърпение да представляваме нашите клиенти в следващата фаза на тази битка за справедливост“.

"Директните последствия от атаката на органите на държавата, съпътствана от сериозна медийна кампания срещу компанията и масовото тиражиране на неверни твърдения, причиниха колосални щети върху дейността и международната репутация на Nexo. Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в големи размери, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб пропаднаха", обявиха от Nexo в позицията си от 24 януари 2024 г.

Още: В свят като на Nexo: Криптовалута, криптобанка, блокчейн - що е то? (ВИДЕО)

Загубите на "Нексо" заради делото

От компанията дадоха и пример - спряна е била съвместната работа на Nexo с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на компанията на знакова фондова борса в САЩ. Оценката на Nexo, дадена от тези банки тогава, е между 8 и 12 милиарда щатски долара.

Освен това е било осуетено подписването на дългосрочно сътрудничество на Nexo с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 милиона привърженици в цял свят. Цел на колаборацията е била създаването на ексклузивен, съвместен, новаторски финансов продукт, осигуряващ достъп до потенциала на дигиталните активи на милионите фенове на футболния гранд, допълват от криптоплатформата.

"Опетненото име и репутацията на Nexo и на служителите ѝ пред местни и международни органи, партньори и институции чрез тиражирането на вече доказано неверни твърдения доведе до пропускането на поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността на компанията", обявиха от "Нексо".

Още: Не съществува европейски или български правен режим за контрол на компании като Nexo

„Макар атаките на българските власти през януари 2023 г. да нанесоха своя удар върху Nexo, ние съумяхме да удържим бизнеса“, посочиха от ръководството на престижната фирма. „Но стремглавият ни растеж бе горещо попарен. Безвъзвратно унищожени бяха многогодишни усилия и пропуснахме уникални възможности, които трудно ще се повтoрят. Сега, след като самата българска прокуратура оневини Nexo, дойде време да поискаме справедливост и обезщетение за нанесените огромни репутационни и финансови щети. Вярваме, че с нашите действия ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и подобен произвол не може да остане без последствия. Това ще бъде както изстрадана и справедлива реабилитация за Nexo и служителите ѝ, така и ключова стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развитие на държавата, която ще бъде в полза както на българския бизнес, така и на цялото общество", обявиха от компанията.

20% от обезщетението отива за детско образование и здраве

Nexo възнамерява да дари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната – детското здравеопазване и образование. "Основен приоритет ще бъде подкрепа за изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на Софийския университет “Св. Климент Охридски” на глобалната образователна сцена", отбелязаха от компанията в позицията си.

Още: Гешев обвърза "Нексо", BIRD и Цветан Василев със заплахите срещу магистрати

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com