НФСБ внася промени в НК заради насилието над медици

1955
НФСБ внася промени в НК заради насилието над медици
Снимка: БГНЕС

Народните представители от НФСБ и ВМРО в групата на „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на Народното събрание днес предложения за промени в Наказателния кодекс.

С тях се увеличава минималният размер на наказанието „лишаване от свобода“ в случаите на квалифициран състав на лека, средна и тежка телесна повреда, когато същата е причинена на медицински специалист при или по повод на изпълнение на службата или функцията.

Внасяме промени в Наказателния кодекс, свързани със завишаването на наказанията за посегателство над медицински работници. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция "Фокус".

Законопроекта за изменение на НК, който е свързан с завишаването на наказанията за посегателство над медицински работници, лекари, сестри, фелшери и други представители на тази високохуманна професия.

Съгласно изследване на Лекарския съюз около 90 % от медиците до момента са били жертва на населие. Сам оза 2018 г. имаме около 400 случая на физическо посегателство.

Статистиката през 2019 г. е още по-тъжна и се констатира повишаване на броя на посегателства върху медици. Мога да ви дам няколко драстични примери", заяви още Симеонов.

Той посочи, че през август във Велико Търново двама лекари и четири медицински сестри са били малтретирани, бити и ругани от близки на пациентка, която самоволно е напуснала и се е върнала.

Според него всички примери говорят за недостатъчната санкция. "Ние предлагаме тези промени в Закона, защото случаите, които изредих зачестяват през последните месеци.

За съжаление се задава Весела Коледа и щастлива Нова година", каза още Симеонов. Той обърна внимание на стиха: "Дядо Мраз, Снежанка малка - идват с бокс и с бухалка".

Предлагаме за тежка телесна повреда над всички медицински лица наказанието да се увеличи от 5 на 7 години лишаване от свобода, заяви народният представител от НФСБ Христиан Митев във връзка с предложенията на "Обединени патриоти".

Вместо досегашните 3 и лека телесна повреда с разстройство на здравето - завишаване максималният размер на наказанието на 2 години вместо досегашните 1.

Среднощна агресия срещу лекари от УМБАЛ „Св. Анна“ в София

Лекари в УМБАЛ „Св. Анна“-София АД бяха обект на брутална агресия, през тази нощ, съобщават от пресслужбата на болницата. О...

Като за лека телесна повреда без разстройство на здравето завишаваме максималният размер на наказанието от 3 на 5 години лишаване от свобода", каза още

По думите тази група санкции не изпълняват целите на наказанието, нито индивидуалната превенция по отношение извършителя, нито генералната превенция по отношение на останалите членове на обществото.

Припомняме, че на 22 март пациент наби личната си лекарка в 18 ДКЦ в София. До насилието се стигнало, след като тя се опитала да обясни на мъжа, че няма право да му даде направление за бъбречна трансплантация, защото няма такива правомощия.

Преди няколко месеца медик от УМБАЛ „Св. Пантелеймон“ е бил нападнат и заплашван от сина на пациентка. Младежът се нахвърлил върху доктора, започнал да го ругае и да му крещи: „Ще видиш какво ще ти се случи, ще ти откъсна главата, жив оттук няма да излезеш“.

През август пациентка е била приета в белодробна болница във Велико Търново, но самоволно напуснала, за да отиде на сватба, след което се върнала във влошено здравословно състояние. Близките се възмутили, че лечението продължава, те очаквали пациентката им да бъде излекувана веднага. Стигнало се до саморазправа с двама лекари и четири медицински сестри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com