Обвинение в подбудителство към тероризъм за шефовете на Кристиян Бойков

5081
Обвинение в подбудителство към тероризъм за шефовете на Кристиян Бойков
Снимка: БГНЕС

Собственикът на TAD Group Иван Тодоров, заедно с търговския директор и представител на компанията Георги Янков са обвинени в подбудителство към тероризъм по случая с хакерската атака срещу НАП. Това счита прокуратурата, която представи съобщение за нов обвинителен акт. Всъщност за Янков това се разбра още снощи (24 юли).

От прокуратурата уточняват, че досъдебното производство е прехвърлено по компетентност на Специализираната прокуратура, както и че обвиненият като физически извършител на атаката Кристиян Бойков също ще отговаря пред съда за тероризъм - по чл. 108а, ал.1 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е затвор от 5 до 15 години, тъй като в случая не е причинена смърт на трето лице. А самият текст касае компютърно престъпление, извършено с цел да създаде смут и страх в населението.

Парламентът реши да разследва хакерската атака срещу НАП

Очаквано, след като снощи най-голямата партия в управляващата коалиция ГЕРБ обяви, че иска да бъде създадена Временна анкетна комисия з...

Специализираната прокуратура прие делото и извърши допълнителни процесуално следствени действия, при които бяха събрани доказателства за повдигане на обвинения на Тодоров и Янков. Янков е обвинен,  че като подбудител умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление по чл. 319б от НК (за неправомерно придобиване на информационни данни), с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 20 000 лв.

Обвинението за Иван Тодоров е същото, като се уточнява, че ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му, както и че е обявен за общодържавно издирване. Според адвоката на Кристиян Бойков, Георги Стефанов, Тодоров е на планирано пътуване в Канада, за конференция на Subway. Първият бизнес на Иван Тодоров е свързан с търговия със сандвичи.

На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението (по чл. 108а, ал.1 от НК), в съучастие с Г. Я. и И. Т. като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

Прокуратурата твърди, че събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.

Експерт: Данните на други 47 хил. души са с висок риск на застрашеност след теча от НАП

Освен обявените 189 души, за които НАП съобщи, че са в най-висок риск и трябва да сменят личните си документи, има още 47 хил. души, ко...

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорност и на други лица, предупреждава държавното обвинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com