Обвинение за данъчно престъпление срещу управител на фирма, близка до "Кремиковци"

14912
Обвинение за данъчно престъпление срещу управител на фирма, близка до "Кремиковци"
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел престъпления срещу данъчната система – избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Обвинението касае "Надин Комерс", а братът на един от обвиняемите - Павел Варнаджиев, е купувач на "Кремиковци". Става въпрос за Лъчезар Варнаджиев. В сделката за 316 млн. лева, която беше финансирана от Първа инвестиционна банка (ПИБ), участие взе и групата за изкупуване на ценни метали "Надин". Според "Капитал" от 2010 година насам "Надин" се контролира от ПИБ.

Обвиненията

Ръководителят на групата Радослав Босилков, управител на дружеството "Надин комерс" ЕООД, и още трима от участниците бяха задържани на 18 юли 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП и НАП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. На Радослав Босилков са повдигнати две обвинения – като ръководител на организирана престъпна група (престъпление по чл. 321, ал. 3, пр.2, т.1, вр. ал.1, пр.1 от НК) и за данъчни престъпления в особено големи размери (чл. 255, ал. 3, вр. ал.1, т.2, пр.1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл. 20, ал. 2 от НК).

За участие в групата (престъпление по чл. 321, ал. 3, пр.2, т.2, вр. ал.2 от НК) и за укриване на данъци са обвинени Денис Бошнаков, Мариян Комитов, Павел Варнаджиев и Иван Иванов. Според събраните доказателства групата е действала от януари 2010 г. до началото на 2012 г.,като за две години е нанесла на държавата щети в размер на 16 153 180,42 лева.

Престъпната структура е разполагала с добре организирана мрежа от "кухи" дружества от типа "липсващ търговец", контролирани от "Надин комерс" ЕООД. От тези фирми "Надин Комерс" симулативно е изкупувала с неистински счетоводни документи огромни количества скрап. По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, годишният финансов резултат (печалбата) – намаляван, с което в крайна сметка е било избягвано плащането на дължимите данъци към държавната хазна в особено големи размери. Разследването доказа, че въпросните "кухи" фирми, с които "Надин Комерс" е "търгувала", не са имали капацитет за подобни сделки, не са разполагали с лицензирани площадки, голяма част от представляващите ги лица са били неграмотни и не са били в състояние да извършват търговска дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com