Откраднаха ценни картини от дома на внучката на художника Анна Хен-Йосифова

9677
Откраднаха ценни картини от дома на внучката на художника Анна Хен-Йосифова
Снимка: Actualno.com/"Декоративното наследство на художничката Анна Хен-Йосифова"

Все повече зачестяват кражбите на ценни произведения от стари български майстори. Последната, за която алармираха източници на Actualno.com, след обирът в ателието на скулптура Ставри Калинов, е за откраднати вещи на висока финансова стойност от дома на внучката на Анна Хен-Йосифова. Художничката е родена в Германия, но по-голямата част от животи й преминава в България. Изкуствоведите разказват за нея и творчеството й с изключително впечатление. Анна Хен-Йосифова е била уникална с в стилово отношение и техника.

Тя е рисувала в класически стил, сливала е изкусно нюансите и вариациите, които обаче не е лишавала и от модерно излъчване. Анна Хен-Йосифова е била първата българска художничка с международно образование. За нея се твърди, че е била една от малкото, които така смело са ползвали акварелната техника в началото на ХХ век. Родена е през 1872 г. и е творила до 1931 г.

Назначават експертиза за стойността на обира в ателието на Ставри Калинов

Очаква се да бъде назначена експертиза, за да се установи стойността на грабежа от ателието на Ставри Калинов. Това съобщи за Actualno....

Внучката на Анна сега живее в София. Един ден излязла за кратко от дома си и когато се върнала установила, че липсват ценни произведения на нейната баба. Вратата нито ключалката били разбити, но от апартамента липсвали около седем картини и близо 10 произведения на изкуството - статуетки и други декоративни предмети. Грабежът е извършен посред бял ден, при условие, че входната врата на кооперацията обичайно се заключва. Жената не се обадила в полицията и оставила нещата в ръцете на съдбата.

Предвид факта, че кражбата от дома на софиянката може да се повтори, екипът на Actualno.com апелира ангажираните институции да се самосезират за случая. А когато антиквари купуват ценни картини и други вещи от случайни хора, нека обръщат внимание за произхода им. Проучване на наши източници показва, че творбите не са обявени за продажба в онлайн платформи в България, което не изключва възможността ценните предмети да са публикувани в чуждестранни сайтове.

Произведенията на изкуството са търсен актив за инвестиции при ниските лихви по депозитите от няколко години насам. Поради това, непрекъснато нарастват цените им, твърдят експерти в областта. А това е и една от причините да не може да се определи точната стойност на откраднатите вещи. Изкуствоведи обясняват, че се наблюдава повишен интерес към подобни предмети. А стойността им се определя в зависимост от самия автор, известността му и т.н. Поради това, все повече българи решават да инвестират в изкуство. Взетите от апартамента на внучката на Анна Хен-Йосифова картини са изключително свежи, като изображенията на тях са композиции от цветя. Снимките на откраднатите старинни творби открихме в книгата "Декоративното наследство на художничката Анна Хен-Йосифова". А сега нейната внучка е съкрушена от случилото се и за да покрие празнините по мебелите си е постелила стари покривчици...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com