Правосъдният министър: Работим да отстраним Иван Гешев от поста главен прокурор

14043
Правосъдният министър: Работим да отстраним Иван Гешев от поста главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Има множество сигнали що се отнася до главния прокурор Иван Гешев. Например отказ за разследване на определени обстоятелства. Загубени търговски дела от съда – представяте ли си прокуратурата да не иска да разследва? Забавяне и протакване на досъдебни производства. Една от линиите, по които работим заради тези сигнали, е отстраняването на Иван Гешев от поста му на главен прокурор. Това заяви новият правосъден министър Надежда Йорданова. Един от сигналите е факт заради БОЕЦ - НАУЧЕТЕ ТУК за какво става въпрос.

Отчетност и отговорност в случаите на криминални прояви на главния прокурор, повишаване на независимостта на съдиите и борба с корупцията – това са нещата за правосъдието, които изискват "известна спешност и изключителна енергичност", според Йорданова. Гешев е само част от проблема – големият проблем е фигурата на главния прокурор, правомощията му, статутът му.

Надежда Йорданова: Цацаров ще бъде отстранен до 2-3 месеца

Антикорупционната комисия е неефективна и не работи. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова. Според нея, готвените законово...

Надежда Йорданова директно посочи делото "Колеви срещу България" като пример как вече две десетилетия няма ефективен контрол върху главния прокурор в България от никой. Какво ни казва прокуратурата, че Европа не иска реформа в прокуратурата – да си припомним докладите на ЕК за правосъдието ни, в последния доклад специално се обръща внимание пак на фигурата на главния прокурор. Имаме и действащ регламент относно законността в държава-членка на ЕС и получаването на евросредства, напомни тя пред БНТ.

Правосъдният министър припомни идеята независим прокурор да разследва главния, когато има причини за това. Следва механизмът да е такъв, че този независим прокурор да бъде избиран по прозрачен начин и да бъде защитен от възможност главният прокурор да му отмъсти кариерно, обясни Йорданова. Кога ще може процедурата да бъде облечена като закон – министърът не каза точна дата.

"Съдебната реформа трябва да направи съдебната система така, че обществото да има доверие в нея". Крайно време е да има усещане за справедливост. Всеки елемент трябва да работи така, че да работи цялата система, подчерта Йорданова.

Що се отнася до предложението Ясен Тодоров да стане зам.-директор на Националната следствена служба, Йорданова поиска добра аргументация от Гешев, който го предлага. Кои престъпления в България всъщност се разследват, макар че 98% от вкараните в съда завършват с осъдителна присъда, попита многозначително правосъдният министър. Имаме поредица от откази за разследване на знакови случаи - след месеци, едва преди няколко дни, прокуратурата се сети, че златните кюлчета имат серийни номера и може да бъдат проследени, посочи Йорданова. Става въпрос за случая с чекмеджетата на Бойко Борисов.

Борислав Колев посочи имена на замесени лица в източването на "Хемус"

Обвиняемият за източване на АМ „Хемус” Борислав Колев даде дълги и подробни обяснения, като изложи своята версия, включител...

За КПКОНПИ министърът директно заяви, че Антикорупционната комисия не е особено обективна при подбора си на случаи. Но събраните със СРС данни от нея не може да се използват в съда - това трябва да се промени нормативно, каза тя.

Много малка част от нещата по актуализираната съдебна стратегия са се случили, а част от нещата са се върнали назад, по думите на правосъдния министър. Специална промяна в законите, за която Йорданова се бори, е да може да има обжалване пред съда при отказ на прокуратурата или на КПКОНПИ да разследва даден случай. В момента обжалване може да има само пред по-горна инстанция на прокуратурата: ЗАКОННО Е - КОГАТО ПРОКУРАТУРАТА Е ПО-СИЛНА ОТ СЪДА! Обсъжда се и действащи съдии и прокурори да не може да бъдат предлагани от парламента за влизане във ВСС.

Йорданова видя например детското правосъдие "на трупчета". Темата за частните съдебни изпълнители (ЧСИ) също е част от нашите задачи. Там трябва да има по-добра защита на длъжниците, да няма злоупотреби с уведомяването на длъжниците, да има електронизация, стана ясно от думите на Йорданова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com