Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата 22 години разследва въоръжен грабеж на кола

11 май 2018, 13:59 часа • 1871 прочитания

22 години, 4 месеца и 6 дни - толкова е продължило наказателно производство за въоръжен грабеж на движима вещ т.е. автомобил. Производството, естествено, е прекратено поради изтичане на давност. Интересното е, че то е срещу "неизвестен извършител".

До прекомерната продължителност на производството се е стигнало поради поведението на разследващите органи и наблюдаващите прокурори, които не са организирали и провели разследването по начин, който да осигури приключването на делото в разумен срок, пише в своето заключение Инспекторатът на ВСС (ИВСС).

Прокуратурата не е проявила необходимата активност по ръководство и надзор върху разследването, спазвайки разпоредбите на чл. 196 и чл. 197 от НПК. Забавянето е обусловено и от действията на следствените органи, които едва през ноември 2007 г., близо 12 години и 9 месеца след образуването на досъдебното производство, след разпореждане на наблюдаващия прокурор са възложили активизирането на оперативно-издирвателните мероприятия по разкриване и установяване на извършителите на престъпното деяние. В периода от март 2008 г. до 31 януари 2017 г. от РУП-Ихтиман периодично са изпращали справки до Окръжна прокуратура – София за резултатите от проведените оперативно-издирвателни мероприятия, от които е видно, че извършителят на престъплението е останал неразкрит.

Отчетът на Инспектората към ВСС за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета "а" от Закона за съдебната власт /ЗСВ/ (нарушение на чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи) за периода 1 януари – 31 март 2018 г. може да се прочете на интернет страницата на ИВСС. По информация от Министерството на правосъдието за този период са сключени 55 споразумения, по които общата изплатена сума за обезщетения е 146 650 лв. Максималният размер на обезщетението, предвиден в ЗСВ, е 10 000 лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес