Прокуратурата иска отвод на съдия-докладчика от СГС по делото срещу Огнян Донев

4547
Прокуратурата иска отвод на съдия-докладчика от СГС по делото срещу Огнян Донев
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) искане за отвод на съдията - докладчик, чието разпореждане за връщане на делото срещу изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и изпълнителния директор на "Телсо" Борис Борисов на прокурора бе отменено от Апелативен съд – София, съобщиха от прокуратурата.

По-рано този месец САС постанови, че няма причина Софийският градски съд да връща обвинението срещу Огнян Донев и е редно първата инстанция да започне да гледа случая по същество.

БНБ не се съгласи да има сделка за продажбата на Токуда Банк

Сделката за "Токуда Банк", за която имаше предварително споразумение, пропадна. Причината - отказ на БНБ да я одобри. 99.53 на сто от ...

 

С определението на САС изцяло са възприети доводите на държавното обвинение по всяка една от посочените от съдията 19 констатации за наличието на процесуални нарушения. Посочено е, че някои от тези констатации са незаконосъобразни, други неправилни, а трети изцяло неотносими към предмета на доказване, като е подчертано, че разпореждането е постановено в разрез с Тълкувателно решение № 2/2002г. на ОСНК на ВКС, което вероятно се дължи на неправилния му прочит. Според прокуратурата констатираните от съдията докладчик съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, оценени от САС като несъстоятелни, незаконосъобразни и неотносими към предмета на делото, сочи на формирана предварителна незаконосъобразна оценка на работата на държавното обвинение и предмета на доказване, което ще доведе до постановяване на порочен съдебен акт.

От друга страна обстоятелството, че делото бе върнато на прокурора точно три месеца след внасянето му в съда, както и ненасрочването му в открито съдебно заседание след отмяната на разпореждането за връщане от САС, засилва съмнението за предубеденост или заинтересованост, пряко или косвено, от изхода на делото, смятат от прокуратурата.

"Разглеждането на процеса беше забавено с общо 4 месеца и половина към днешна дата и с това се постига реално отлагате във времето евентуалното реализиране на наказателната отговорност на двете лица предадени на съд, което винаги е предпоставка и за намаляване размера на наказателната им отговорност предвид константната практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока. С това са нарушени правата на държавното обвинение и същото е поставено в невъзможност да осъществява основната си функция.“ е посочено в искането за отвод.

Огнян Донев отива на съд за данъчни престъпления

Изпълнителният директор на „Софарма” Огнян Донев отива на съд за данъчни престъпления. Софийска градска прокуратура вече е ...

Обвиненията срещу Огнян Донев са за укриване на данъци в за близо 63 млн. лева. Според прокуратурата това е станало през 2007 г., когато Донев, като изпълнителен директор на "Елфарма" АД, не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500 лева. Увеличението е от извършени 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар, като акциите са продавани за по 1 лев. Сделките са с акции от капитала на "Софарма" АД и са извършени с "Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД. Разследването срещу Донев е от 2012 г., когато му беше определена и рекордна парична гаранция от 500 хил. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com