Прокуратурата няма да разследва "Протестна мрежа" по сигнала на собственика на ПИК

6504
Прокуратурата няма да разследва "Протестна мрежа" по сигнала на собственика на ПИК
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство срещу Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов. Всички те са известни като лицата на "Протестна мрежа".

Проверката започна след сигнал от Недялко Недялков, собственикът на Агенция ПИК, който е изложил твърдения за възможни незаконосъобразни действия и престъпни деяния относно финансирането, приходите и разходите на лицата, членове на "Протестна мрежа", съобщиха от СГП.

След преценка на материалите по преписката намирам, че в конкретния случай не са налице предпоставки за образуване на наказателно производство, посочва Боряна Бецова - прокурор при Софийска градска прокуратура. Единствена преценка, която следва да извърши прокуратурата, е относно това дали са налице данни за извършено престъпление от общ характер или не. Тази преценка е от компетентността на държавното обвинение, посочва тя. Няма данни за извършени престъпления против финансовата, данъчната или осигурителната системи.

Припомняме, че точно Бецова беше прокурорът, който не намери основание за разследване на Делян Пеевски на база сигнал на "Протестна мрежа". Тя е и обвинителят по делото "Бисеров", където съдът поиска прокуратурата да оправи обвинението заради неточности.

Сигналът

Най-общо, в сигнала се сочи, че "Протестна мрежа" е прокламирана от участниците в нея като среда за взаимодействие и контакт, с цел превръщането й в постоянно действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол. Същевременно обаче, според подателя на този сигнал, повече от година мрежата развива активна обществена дейност, която изисква значително финансиране: поддържа интернет сайт, издава вестник "Протест", организира събития и пресконференции. Недялков твърди, че ръководството на "Протестна мрежа" е заявявало публично и нееднократно, че средствата за тази дейност са предимно лични на нейните членове, както и придобити чрез дарения. Според собственика на ПИК, ако това е така и средствата, от които се издържа "Протестна мрежа" са лични или получени чрез дарения , следва да се постави въпроса откъде се получават същите и придобити ли са на законно основание. В сигнала си Недялков сочи и обстоятелството, че Асен Генов и Константин Павлов са учредители на фондация "Четиринадесети януари", а Антоанета Цонева е председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда.

Какво е "Протестна мрежа" според СГП

В сигнала на Недялков, който се опира на "публично оповестени данни", се твърди, че фондация "Четиринадесети януари" е получила финансиране в размер на общо 120 000 щатски долара от Институт "Отворено общество" и Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. От своя страна Институтът за развитие на публичната среда е получил от Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа съответно 76 500 щатски долара за периода 01.07.2011 г. - 01.10. 2012 г. и 75 000 щатски долара за периода 15.07.2012 г. -15.06.2013 г. по проектите "Граждански дневен ред 2.0" и "Програма за развитие и устойчивост". Твърди се, че същата неправителствена организация е получила от фондация "Америка за България" 194 000 лева по проект "Гражданско общество и демократични институции", като тази сума е следвало да бъде използвана за разработка на електронно ръководство в изборното законодателство, което ще бъде използвано в обучения, провеждани от Централната избирателна комисия за местната и областна изборна администрация. Според сигнала, Николай Стайков дълго време е бил зам. главен редактор на в. "Капитал", а издателят на последния - "Икономедиа" АД, е получил безвъзмездно от фондация "Америка за България" 3 000 000 лева по проект "В дигитално време".

В хода на проверката е снето писмено обяснение от Антоанета Димитрова Цонева - Председател на Управителен съвет на фондация "Институт за развитие на публичната среда". В него тя заявява, че не е получавала възнаграждения от фондация "Четиринадесети януари". Сдружение "Институт за развитие на публичната среда" имало сключен договор с фондация "Америка за България", по проект "Инициатива за честни и свободни избори".

Снето е писмено обяснение от Велико Иванов Шербанов - финансов директор на Фондация Институт "Отворено общество", в което той заявява, че в началото на 2011 г. Институт "Отворено общество" е обявил конкурс "Повече плурализъм по време на криза". В рамките на конкурса са постъпили 126 проектни предложения, от които са подкрепени 36. С вносителите на одобрените проекти са сключени договори за целево безвъзмездно финансиране и одобрените средства са били преведени по банков път. В сключените договори се съдържа и задължение за представяне на отчет, включително и финансов за изразходваните средства. В рамките на конкурса е одобрен проект на фондация "Четиринадесети януари" , с размер на финансиране - левовата равностойност на 14 253 щатски долара. Проектът е приключен и отчетен през 2012 година. За това има Удостоверение на Министерство на правосъдието за вписване в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност на Фондацията, Извлечение от годишен отчет за 2011 г. на Институт "Отворено общество", Протокол за приемане на финансов отчет по договор между фондациите Институт "Отворено общество" и "Четиринадесети януари" и Протокол на разширено заседание на комисията за обсъждане на проекти до 50 000 евро за одобряване на проекта на фондация "Четиринадесети януари".

В хода на проверката е снето писмено обяснение и от Валентина Николова Цонева - финансов директор на "Икономедиа" АД. В него тя заявява, че "Икономедиа" АД е сключила договор за отпускане на грант за финансиране на проект "В дигитално време" с фондация "Америка за България" на 15.11.2011 г. на обща стойност от 3 000 000 лева. Периодът на финансиране е 36 месеца, като проектът е приключил успешно. През 2014 год. на "Икономедиа" АД била извършена пълна данъчна ревизия за периода от 2007 - 2012 г. Не са констатирани данъчни нарушения, включително и при изпълнение на горецитирания договор.

"Протестна мрежа" призова: Йордан Цонев да се маха от Комисията за КТБ

В нарочно съобщение „Протестна мрежа” поиска депутатът от ДПС Йордан Цонев да бъде отстранен от комисията за КТБ. Като прич...

Снето е писмено обяснение от Десислава Николова Тальолова - Изпълнителен директор на фондация "Америка за България", в което тя сочи, че процедурата за одобряване и отпускане на грантове е целогодишно отворена за кандидатстване на различни организации в различни тематични области. Кандидатите следва да попълнят апликационна форма и да представят бюджет на проекта. Проектите се разглеждат и одобряват от Борда на директорите на Фондация "Америка за България", а решенията се протоколират в съответен документ на борда. При одобрение на проекта, се сключва договор за дарение, подчинен на американското право. Такава е била и процедурата за проекта, изпълнен от "Икономедиа" АД. Даден и грант в размер на 194 000 лева на Институт за развитие на публичната среда за проекта "Инициатива за честни и свободни избори".

Писмени обяснения са снети и от Анна Сергеева Ганева - Изпълнителен директор на фондация "Център за либерални стратегии". Снемането на обяснението се е наложило от факта, че при проверка относно безвъзмездно финансиране от страна на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа на проекти на фондациите "Четиринадесети януари" и "Институт за развитие на публичната среда", в Интернет се отваря официалния сайт именно на "Център за либерални стратегии". В обяснението си Ганева заявява, че е имало два проекта, финансирани от Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Проектите били приключени съгласно договорените условия. Анна Ганева заявява, че не са били в делови отношения и не са представлявали Тръста за България по никакъв начин. Ганева заявява, че доколкото й е било известно, дейността на Тръста в България е прекратена през 2012 година и в момента няма представители в страната."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com