Зам.-шефът на ДАНС си тръгва, Бецова е прокурор и по делото "Бисеров"

25650
Зам.-шефът на ДАНС си тръгва, Бецова е прокурор и по делото "Бисеров"
Снимка: БГНЕС

Сътресенията в системите, които трябва да поддържат реда, закона и сигурността в България, нямат край.

След днешното заседание на правителството заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е освободена от поста си. Тя е подадела молба за прекратяване на правомощията ѝ, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет, предаде БНР. Причината е, че Стефанова не отговаря на въведеното с измененията на Закона за МВР условие за заемането на длъжността заместник-председател – "10-годишен стаж в службите за сигурност и за обществен ред, от които три на ръководна длъжност". В досега действащия ЗДАНС, по който Стефанова заемаше длъжността заместник-председател, условието бе "не по-малко от 5-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност".

Аферата "Червей" допълзя до безотговорност на Писанчев

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев не е изпълнил законовите си задължения да осъществява контрол върху прилагането на разузнавате...

Преди да стане заместник на Владимир Писанчев, Стефанова е прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП) и наблюдава разследването по аферата с надпечатаните бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт". В крайна сметка по тази афера, известна като "Костинброд", единственият обвиняем е секретарят на Министерския съвет по време на служебното правителство на Марин Райков - Росен Желязков. Той е обвинен за това, че в периода 27.04.2013 год. - 12.05.2013 година в София, като главен секретар на Министерския съвет не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт".

Ваня Стефанова е родена на 26-и септември 1973-та г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е като следовател и прокурор. От 2008-а г. е командирована в Софийската градска прокуратура като прокурор в Специализираното звено към Върховната касационна прокуратура (ВКП) за разследване на измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. От април 2010-а г. е прокурор в СГП. Награждавана за високи професионални постижения.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров отново трябваше да коментира реплика на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Дьо Кабан внуши, че прокурор Боряна Бецова, която спря проверката срещу Делян Пеевски, е "гнила ябълка". "Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения", твърди Цацаров в прессъобщение и казва, че тя е обвинителят и по случая "Христо Бисеров" и ще внесе обвинителен акт.

"Главният прокурор заявява категоричната си принципна позиция, че стои зад всеки прокурор и следовател, който изпълнява законовите си задължения и ще реагира по същия начин на всеки опит  за неоснователни нападки срещу свои колеги", завършва съобщението.

Плевнелиев: Не съм съгласен с Борисов за ДАНС

„Не мога да се съглася с положителната оценка на работата на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност". От аф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com