Прокуратурата: Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1,5 млн. лв.

9668
Прокуратурата: Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1,5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

"Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева. Това каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг в Спецпрокуратурата по повод досъдебното производство около разследването на дейността на завод „Полимери“ АД и задържането на семейство Баневи в Ница, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"Освен за сдружението по смисъла на член. 321, ал. 6 от НПК, на г-н и г-жа Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 година", уточни тя.

Адвокатите на Баневи ще внесат възражения по обвиненията на специализираната прокуратура

Възражения по обвиненията на специализираната прокуратура ще бъдат внесени от адвокатите на семейство Евгения и Николай Баневи. Това се...

"Семейство Баневи са получавали парите от дейността на „Полимери“ по сметки на други, контролирани от тях дружества, допълни наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева

"В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи сега, след като сме намерили откраднатите документи, укрити от сем. Баневи в бивш офис на техни дружества в гр. Варна", уточни тя.

Дойчева обясни, че „Полимери“ има множество развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените стоки не по сметка на „Полимери“, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества.

"Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизиране на същото", обясни прокурор Дойчева.

Тя посочи, че дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност.

Запалиха дома на Баневи в "Бояна"

Двама маскирани мъже са нахлули в дома на Николай и Евгения Баневи в столичния квартал "Бояна" и са го запалили. Кадри от охранителнит...

"Данните за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които сега ще засечем със счетоводната документация. Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Спецпрокуратурата. След това сме изискали всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Обединили сме 4 от тях, възобновили сме ги. Те са били спрени от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че не е било установено кой е извършител", обясни още тя.

Обект на разследване са множество приватизирани предприятия, каза още прокурор Дойчева.

"Обект на разследване са „Елма-Троян“, което е било източено преди да бъде източено „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата ще излязат документи", уточни тя.

В имението на сем. Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятия, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев

На въпрос защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие „Полимери“, прокурор Гешев заяви:

Спецпрокуратурата разследва приватизирания завод "Полимери"

Специализираната прокуратура разследва дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на Апе...

"Специализираната прокуратура, за да стигне до някаква обективна картинка на мащабна според нас престъпна дейност, трябва да има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглоби картинката от пъзела. Преди 2 месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции. Сигналът е подаден от ГД „Национална полиция“. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство. Дали някой преди мен не си е свършил работата, не мога да кажа."

"Част от източването на „Полимери“ са определени действия, свързани с укриване на документи. В резултат от нашите действия, ние сме открили тези документи скрити в бивш офис на сем. Баневи. Те ще са ни изключително полезни за разследване на делото“, обясни той.

"В това, което свидетелите наричат „мавзолей“, а вие наричате „имението на Баневи“, построено според свидетелските показания и документите с пари източвани от различни предприятия, е намерена стая, в която са открити оригиналите на офшорките, собственост на това семейство. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали именно в тези офшорни сметки. Открити са и множество ценности", допълни Гешев.

Делото „Полимери“ ще онагледи бандитската приватизация в страната ни. Държавата до сега не е контролирала по никакъв начин предприятия от първата вълна на масовата приватизация, каза още заместник-главният прокурор Иван Гешев

"Предмет на производството е приватизирания завод „Полимери“ и по-точно неговото източване. Ситуацията, както я описват свидетелите и документите е следната: Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация", уточни той. 

Банев обвини Бойко Борисов в затриване на "Полимери"

Бизнесменът Николай Банев, който е собственик на "Полимери" АД, обвини премиера Бойко Борисов в бездействие, довело до "разграбването" ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com