Прокуратурата подреди в списък 436 обществено интересни дела

14945
Прокуратурата подреди в списък 436 обществено интересни дела
Снимка: Thinkstock

Развитието по 436 разследвания и съдебни дела е включено в специален списък на прокуратурата. В него са добре известните дела за неразкрити поръчкови убийства от последните 15 години, процесите срещу хора от властта, разследвания за злоупотреби с еврофондове, пране на пари, организирана престъпност. Има и куриозни казуси - като например това за опита за контрабандата на двойка ястребови орли, задържани през март 2010 г. във Видин, пише "Сега".

Всички тези дела са включени с аргумента, че се следят от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) или общественият интерес към тях е особено голям, научи "Сега" от източници от държавното обвинение. Очаква се списъкът да бъде връчен на евроекспертите, чието посещение в София предстои в близкия месец. Те ще съберат информация за поредния доклад на Брюксел по механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква в началото на 2015 г. Ако се съди по списъка, с който "Сега" разполага, съдебната власт няма как да се похвали с особени успехи.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за петима от митничарите на Лесово

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане за петима от митничарите на граничен пункт "Лесово", обвинени в организирана престъпна груп...

От данните на прокуратурата става ясно, че срокът на разследването за атентата на летище Сарафово от лятото на 2012 г., което все още се води срещу неизвестен извършител, е удължен до 22 декември. Това обаче не означава, че се очаква делото да приключи тогава, тъй като няма пречка да му бъде дадена нова отсрочка. До края на декември е продължено и делото за злополучната акция на баретите в Лясковец това лято, при която загина един от командосите от отряда за борба с тероризма.

И друга трагедия с жертви - тази за наводнението в хасковското с. Бисер, също още не е намерила съдебната си развръзка. Според данните от прокуратурата образуваното на 6 февруари 2012 г. производство се води срещу неизвестен извършител за това, че е причинил наводнение по непредпазливост със скъсаната язовирна стена на яз. "Иваново". Няма особено развитие и по делото за взривовете край Петолъчката от 2012 г. - то е в съда, но няма присъда.

Трите дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов също са в списъка. Там е и разследването срещу бившия земеделски министър на ГЕРБ - Мирослав Найденов. Според списъка по това производство за търговия с влияние, принуда и престъпление по служба още се работи. До средата на януари догодина е удължен и срокът по второто дело срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов за престъпление по служба и безстопанственост. В списъка обаче не се забелязва разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, което беше образувано през април 2013 г. и оттогава от прокуратурата отказват информация по хода му. Макар и списъкът да е актуален към септември, от него отсъства и сагата "КТБ", по която има 10 обвиняеми.

Присъдата от 3 години и половина на Октай Енимехмедов на две инстанции за закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и хулиганство също е в списъка. Там е и разследването за нанасяне на средна телесна повреда на Енимехмедов при задържането му след нападението над Доган в началото на 2013 г. Това дело обаче все така се води срещу неизвестен извършител.

Прокуратурата обеща да разследва Доган и Етем

Разследваме всички версии за КТБ. Не е вярно, че над Ахмед Доган и Емел Етем има разпънат чадър. Това заявиха от прокуратурата по повод...

Най-известното разследване за злоупотреба с евросредства е това за софтуера за военния съд, по което през пролетта тази година обвинения получиха осем души. Сред тях са шефовете на Военноапелативния и Апелативния съд в София Петко Петков и Веселин Пенгезов, както и Мария Дивизиева, която беше началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски. И то е удължавано, последно до 4 октомври.

От април 2010 г. се точи разследване за корупция срещу виновни длъжностни лица от Министерството на правосъдието, без да се споменават подробности. Според данните от списъка срокът му е удължен до декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com