Прокурорската акция в президентството произведе дело за шпионство в полза на ЦРУ

4333
Прокурорската акция в президентството произведе дело за шпионство в полза на ЦРУ
Снимка: БГНЕС

Зрелищната акцията на прокуратурата в президентството през юли 2020 г. все пак е произвела обвинителен акт. Става дума за дело за шпионство в полза на ЦРУ срещу двама бивши служители на Държавна агенция "Разузнаване" - П.В. и А.З. Те бяха сред задържаните от прокуратурата и Бюрото за защита, която по онова време беше ползвано от тогавашния главен прокурор Иван Гешев като лична гвардия, пише в. "Сега".

Делото е върнато на прокуратурата

Военните съдии в Пловдив приемат доводите на защитата на подсъдимите, че този процес не трябва да се гледа от военен съд. Те се позовават както на практиката на Върховния касационен съд, така и на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Причината е, че на военните съдилища са подсъдни дела единствено за членове от състава на Въоръжените сили, когато става дума за престъпления във връзка с военни въпроси, имуществото на армията или дисциплинарни нарушения. А в случая на съд са предадени само граждански лица.

ОЩЕ: Кой ще получи обвинение след акциите в Президентството?

Така делото е върнато на прокуратурата, за да го внесе тя в граждански съд. Определението на пловдивските военни съдии може да бъде атакувано пред апелативната инстанция. В онлайн регистрите обаче няма данни това да е сторено.

Адвокатите имат и редица забележки по обвинителния акт. От пледоарията на защитата, например, става ясно, че първоначално обвинителният акт е бил засекретен в разрез с всякакви законови правила. Наложило се е адвокатите да пускат жалба, за да го получат от съда.

Адвокатите намират грешка и в твърдението на прокуратурата, че П.В. е дисциплинарно уволнен от ДАР, а той е напуснал по собствено желание и му е изплатено обезщетение. "Към онзи момент съпругата му е с терминална диагноза и той се оттегля от работата си не защото е застрашен от някакво хипотетично бъдещо обвинение, а за да полага грижи за нея", обяснява адвокатът по време на делото.

Освен това в обвинителния акт се цитират свидетели, които не са не само в описа на свидетелите в обвинителния акт, но и в кориците на делото, пледира защитата и допуска две хипотези в тази връзка - или военното обвинение укрива доказателства, или се подиграва със защитата и съда.

Още задържани

Президентският съветник Илия Милушев също беше задържан тогова, но съдът обяви арестът му за незаконен. Същото се случи и със задържания антикорупционен секретар на държавния глава Пламен Узунов. Наскоро прокуратурата обяви, че делото срещу него е прекратено.

ОЩЕ: Съдът обяви за незаконен ареста на президентския съветник Илия Милушев

Проверката на съда показва, че за Милушев липсват каквито и да било конкретни данни, че той може да е извършил престъпление или да е бил съпричастен към такова. Арестът му бе обоснован с воденото дело за разгласяване на държавна тайна. Полицаят, който е съставил заповедта за задържане, е обяснил пред съда, че арестът на Милушев е бил разпореден устно от прокурор преди влизането им на "Дондуков" 2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com