Разкриха схема за източване на над 10 млн. лв. социални фондове за безработица

3140
Разкриха схема за източване на над 10 млн. лв. социални фондове за безработица
Снимка: iStock

Схема за източване на социалните фондове за безработица разкриха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Безработни българи пътуват до Западна Европа, намират работа там, сключват договори за добри заплати, но дни след пристигането се връщат в България и се регистрират в бюрата по труда. Така помощите, които получават, са доста високи. Организациите на АИКБ в Гоце Делчев са изчислили, че злоупотребите са за над 10 млн. лева, предаде БНТ.

Измамници събират пари от името на БЧК

Измамници са започнали да събират пари от името на Българския червен кръст (БЧК). Пред БНР Мария Игнатова каза, че са научили за новите...

Всяка пролет стотици работници от района на Гоце Делчев се качват на автобуси и заминават за Западна Европа. Местни фирми ги наемат, но само дни по-късно, те се връщат у нас, за да се регистрират като безработни в Бюрото по труда. Така цяла година получават по 1800 лева на месец, за да си стоят вкъщи.

Най-популярна напоследък е "френската безработица", но схемата работи от години, разказва Бертрам Ролман, управител на най-голямото предприятие в Югозападна България.

"Беше почнала от 2014 – 2015 година т. нар. "английска безработица", при която много хора от региона са отишли в Англия за два–три дни. Само от нашата фирма. Обикновено в месеците април, май, юни сме губили над 100 – 150 хора. Обучени хора, квалифицирани", казва Бертрам Ролман, председател на Сдружение на предприемачите – Гоце Делчев.

През миналата година повече от 2700 души в Гоце Делчев са получавали такова високо обезщетение след кратка заетост в чужбина. И много от тях дори са отказвали да се срещат с работодатели. "Те считат, че това е тяхно право, което никой не може да им отнема. Категорично отказват да бъдат насочвани към подходящи свободни работни места и изобщо да има бъде предлагана каквато и да е работа, а с регистрацията си всъщност в Бюрото по труда безработното лице придобива както права, така и задължения", коментира Екатерина Герчева, директор на Бюрото по труда в Гоце Делчев.

Разкриха измама за близо 400 000 лв. в София

Полицията в София разкри измама за близо 400 хиляди лева. По случая е задържан 28-годишен мъж. Сигналът в полицията е бил подаден от и...

Тази схема стимулира хората да си стоят у дома и да работят в сивия сектор, източвайки социалните фондове, посочват работодателите. "Тази схема води към ерозия на трудови навици и тежки щети за бъдещето на трудовия пазар в България", каза Бертрам Ролман.

Трудовите посредници имат право да прекратяват предсрочно борсата на хора, които отказват подходяща за квалификацията им работа. И от началото на годината 58 души в Гоце Делчев са с прекратена регистрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com