След едно десетилетие прокуратурата разбра, че разследва Баневи

4471
След едно десетилетие прокуратурата разбра, че разследва Баневи
Снимка: БГНЕС

Цели 10 години държавното обвинение е започвало разследвания, свързани с Николай и Евгения Баневи, но винаги те са водени срещу "неизвестен извършител". Всяко едно от тези разследвания е приключвано точно защото извършителят така и не ставал известен, по думите на наблюдаващия прокурор Мария Дойчева. Обяснението защо след толкова години е решила да се задейства по казуса с "Полимери" гласи: защото най-накрая спецпрокуратурата имала много добро взаимодействие с ГДБОП и ДАНС и защото имала правомощия в цялата страна и това позволило да се "сглоби пъзелът" от всички дела в страната, коментира в. "Сега".

В спецпрокуратурата са събрали общо 4 стари дела - по едно от Варна и районната прокуратура в София, както и две висящи от Софийска градска прокуратура. "От различни години са - има от 2009 г., има от 2013 г., има от 2014 г. Другите дела са били образувани по сигнали, постъпвали при тях", обясни Дойчева.

Някой ти подарява едно предприятие - държавата не е обвързала приватизацията по никакъв начин с какъвто и да е последващ контрол

Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев в коментар относно случая "Баневи". Според Гешев приватизацията на "Полимери" е била "банд...

Интересен факт от добре известната история на Баневи обаче е, че те бяха част от правителствена бизнес делегация, отишла в Катар - по времето на първия мандат на Бойко Борисов. Благосклонността на ГЕРБ се изчерпа миналата година, когато правителството отпусна спешно 15 млн. лева, с които да се извозят до Германия или Франция опасни отпадъци от "Полимери". Там се съхраняваше опасният химикал трихлоретан, за чието обезвреждане държавата плати. Тогава Борисов направи посещение в спрения завод и обяви, че приватизацията му е била разбойническа. По това време той обясни, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност. "Стартовата точка е "Полимери Девня", но разследването няма да се ограничи само с това", закани се Цацаров преди дни.

Няколко седмици след скандала с "Полимери" фамилията обявява, че многократно е подавала сигнали до премиера за проблемите в предприятието. Банев публикува във Facebook писмо до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и тогавашния вътрешен министър Валентин Радев. В него той пише, че полицаи от 4-то РПУ в София са изискали от съда документи по делото за "Полимери". "Бих искал да попитам дали това е вярно и с какво право полицията се меси в работата на съда?", пита Банев.

Сега Баневи са обвинени в присвояване на 1,5 млн. лв. и данъчни престъпления за над 500 млн. лв. през 2010/11 г. Давността за разследване на данъчни престъпления е 10 години, а за присвояване в особено големи размери - 15 години. Ако през това време е имало действия от страна на разследващите, има прекъсване на давността.

Според прокуратурата при обиските в къщата на Баневи в столичния кв. "Бояна" са открити множество документи, доказващи, че са имали офшорки. През тези дружества е източван "Полимери", смятат разследващите. Вместо приходите от готовата продукция да се превеждат по неговите сметки, на клиентите е указвано да ги насочват по сметките на офшорките.

Прокуратурата: Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1,5 млн. лв.

"Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 ...

От спецпрокуратурата така и не обясниха защо арестът не е направен в София, след като семейството се е прибрало в България, а е издадена европейска заповед за арест, както и защо след ареста им трите им малолетни деца са били оставени на летището без надзор и почти без пари. "Не съм запознат с начина, по който са били арестувани, този въпрос е към френските власти. Много деца от много заводи и те са останали сами", коментира саркастично прокурорът Иван Гешев факта, който може да доведе до дело за нарушени човешки права. Нито прокуратурата, нито МВР пожелаха да коментират и странния снимков материал, публикуван на страницата на вътрешното министерство, показващ интериора и скъпоценностите на Баневи в къщата им в София, без връзка с разследването срещу тях.

Приватизацията и Баневи

Николай и Евгения Баневи имат участия в десетки фирми по линия на приватизацията - масова и касова. Основните им придобивки са най-вече по линия на масовото раздържавяване. В края на 90-те години на XX век приватизационният фонд на Николай Банев "АКБ Форес Социален" става акционер в предприятия от разни отрасли - "Полимери Девня, "Елма Троян", "Динамо Сливен", курорта Русалка, "Изида" - най-стария завод за фаянс на Балканите, сливенския завод за килими "Декотекс", завода за хартия в "Костенец", топлофикациите в Ямбол и Казанлък и много други. При някои от предприятията става дума за смесено и поетапно "превземане". Такъв е случаят с "Полимери". През 1998 г. фондът на Банев "АКБ Форес" купува част от девненския химзавод с бонове от масовата приватизация, а на следващата година взема още проценти чрез касова приватизация. Подобна е схемата и за "Изида".

Особено интересно е придобиването на държавното предприятие "Хелиос тур С", което стопанисва къмпингите "Градина", "Каваци", "Веселие", "Златна рибка", "Черноморец", резиденция "Созопол", ресторантите "Винарска изба", "Механа" и "Хоризонт" и множество други активи. През 1998 г. Банев влиза в него чрез масовата приватизация - фондът му "АКБ Форес" взема 40%. После през 2000 г. Агенцията за приватизация продава друг пакет акции на "Приват Турист ООД" - работническо-мениджърско дружество, зад което отново стои Банев. По-късно други фирми на бизнесмена придобиват и останалите акции на туристическото предприятие. Понеже е РМД, "Приват турист" се ползва от привилегията да плати само 10% от цената при сключването на договора с Агенцията за приватизация, а остатъка - в следващите години. Но въпросните 90% така и не постъпват. Акционерите в "Хелиос тур С" започват да се жалват, че държавата е скрила от тях реституционни претенции, а Агенцията за приватизация завежда съдебен иск срещу некоректния купувач.

Арестуваха Николай и Евгения Баневи

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани във Франция днес, 26 октомври. Това е станало в 8,50 часа местно вр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com