Следим затворите за "гнезда на радикализация"

4945
Следим затворите за "гнезда на радикализация"
Снимка: БГНЕС

През септември месец тази година Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” е изготвила Анализ на риска от радикализация на лица, които са лишени от свобода или са обвиняеми и са “задържани под стража”. На базата на този анализ ГДИН е изработила и Стратегия за обучение на персонала на затворите и следствените арести, която цели противодействие на потенциалната радикализация на местата за лишаване от свобода. Това посочва в писмен отговор на депутатски въпрос правосъдният министър Христо Иванов, предаде БГНЕС.

До момента публична информация за наличието на анализ и стратегия по темата опасност от радикализация в затворите не е била оповестявана. А затворите са идентифицирани като едни от възможните средища за разпространение на радикализъм.

Манолова: България е застрашена от радикализация в гетата

Невъзможно е да затворим границите си за бежанци, но решението е засилен и по-надежден контрол. Това каза омбудсманът Мая Манолова в пр...

От отговора на министъра става ясно още, че психолози и социални работници вече трябва да са започнали “дебненето” за потенциални бъдещи терористи сред затворниците. “Специално внимание се отдава на обучението на социални работници и психолози относно начините за събиране на информация за характера, обкръжението, влиянието върху лишените от свобода и техните бъдещи планове, и как да се разпознават признаците на радикализация и насилствения екстремизъм”, допълва Христо Иванов мерките за борба с потенциалната опасност от вербуването на затворници за бъдещи радикални и терористични дейности.

В момента България черпи опит от Австрия за налагане на ограничения на финансирането на радикална пропаганда на територията на страната, допълва още Иванов, без да уточнява в какво точно се изразява ползването на австрийската практика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com