Сочен за приближен на Васил Божков със запор върху милиони, които опитал да преведе в Турция

12496
Сочен за приближен на Васил Божков със запор върху милиони, които опитал да преведе в Турция
Снимка: iStock

Известният в Бургас бизнесмен Николай Филипов, който е свързван с избягалия в Дубай от българското правосъдие Васил Божков и е разследван за пране на пари и данъчни престъпления, опитал да изпрати в Турция над 2 млн. долара за купуване на плавателни съдове дни след като излязъл от ареста. Това става ясно от определение от 19 октомври на тричленен състав на апелативния спецсъд с председател Георги Ушев и членове Стоян Тонев и Николай Димитров, цитирано от "24 часа".

Според определението, Филипов опитал да направи на два пъти прехвърлянето на крупната сума, но ДАНС успяла да засечен преводите и ги спряла.

100 000 лв. гаранция за бизнесмен, близък на Васил Божков

Прокуратурата ще протестира пускането под гаранция на бургаския бизнесмен Николай Филипов, близък до Васил Божков, предаде Нова телевиз...

На 1 септември Филипов беше задържан по обвинение за пране на пари и данъчни престъпления. Според разследващи при претърсванията били намерени близо 1,5 млн. лв. На 4 септември, късно вечерта, той беше пуснат срещу 100 хил. лв. гаранция. Прокуратурата протестира, като делото все още не е минало на втора инстанция заради здравословните проблеми на бургаския бизнесмен. В края на септември той постъпи в болница за операция на апендицит. Дали ще излезе от ареста, ще стане ясно на 22 октомври, когато апелативната инстанция гледа мярката.

Според определението, три дни след като на първа инстанция е определена гаранцията му (т.е. на 8 септември), Филипов опитал да прехвърли 1 174 000 долара в турска банка - през фирмата си КСР ЕАД. Получател била американска компания, която търгува с яхти и кораби. Според декларацията на Филипов, която трябва да се попълва по Закона за мерките срещу прането на пари при превод на определена граница, парите били "временна финансова помощ от "Алси" ЕООД" - също негова фирма.

Пак на 8 септември бургаският бизнесмен наредил втори превод. Той бил от банковата сметка на дружеството му "Ексел Рисакъл" ЕАД в българска банка в размер на 1 371 000 долара по сметка в друга турска банка. Получател била също компания за плавателни съдове. А обяснението за парите пак е същото, както при първия превод.

Двата превода обаче били осуетени, защото шефът на финансовото разузнаване в ДАНС наредил спирането им. Той докладвал на Специализираната прокуратура, където се води разследването срещу Филипов. На 15 септември спецсъдът запорирал банковите сметки на двете дружества - КСР и "Ексел Рисакъл". В понеделник тричленен състав с председател Георги Ушев потвърдил запора. От мотивите на съда става ясно, че от движенията по сметките на двете дружества, които се открити през пролетта на тази година, "не се установили обичайни приходи и разходи, свързани с развиване на търговска дейност". Всички постъпления по тях били с посочено основание "по договор за заем" и "увеличаване на уставен капитал" и изхождат от "Алси" ЕООД. Сега тече обжалване на запора пред апелативна инстанция.

Арестуван е известен бургаски бизнесмен, дали защото е свързан с Божков и ескалацията на протестите?

Известният бургаски бизнесмен Николай Филипов, който предпочита да не се афишира публично, е бил арестуван при акция на Специализиранат...

Филипов е собственик на пристанище "Порт Европа" в Бургас, бивш президент на ФК "Нефтохимик".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com