Софийският университет за крайнодясна провокация: Поискаха ни охрана в последния момент, осигурена е

9163
Софийският университет за крайнодясна провокация: Поискаха ни охрана в последния момент, осигурена е
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Макар че организаторите на дискусията за възраждането на фашизма в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), проведена на 19 февруари, са предупредили в последния момент за нужда от засилена охрана на събитието, охраната е била засилена. Това твърди началникът на отдел "Информация и връзки с обществеността" на СУ Боряна Коларова пред Actualno.com.

Actualno.com зададе общо 7 въпроса на г-жа Коларова във връзка с въпросното събитие, което беше опорочено от хора с крайнодесни възгледи. Материал за случилото се се появи първо в изданието Baricada, където имаше меко казано скандални твърдения. Най-скандалното е, че охраната на университета се е забавила с реакцията си, когато провокатори с крайнодесни възгледи са влезли на дискусията и не са искали да напуснат, след като са били приканени от организаторите от "Студентско общество за равенство при СУ" да го сторят. Има и твърдение, че охраната е изразила мнение, че организаторите не трябва "да си развяват джендърския байряк".

Затова Actualno.com се обърна и към СУ с 7 въпроса – 5 основни и 2 уточняващи. Четирите основни въпроса бяха следните:

1. Потвърждавате ли, че е имало случай на провокация?

2. Вярно ли е, че охраната на университета се е забавила и не е съдействала налагащи тормоз привърженици на Луковмарш да бъдат изведени?

3. Вярно ли е, че охраната дори е подкрепила въпросните привърженици на Луковмарш с мотива, че организаторите на дискусията нямало какво "да си веят джендърския байряк"?

4. Ще бъдат ли наложени наказания на охранителите - например уволнение от служба или глоба?

5. Обмисля ли ръководството на Софийския университет да предприеме допълнителни мерки, за да няма повторение на такива случаи на територията на учебното заведение?

Отговорът, даден ни писмено от г-жа Колева, гласи дословно следното: "Въпреки че организаторите са предупредили в последния момент, че имат нужда от засилена охрана, охраната беше засилена и е спряла осем души, които са искали да влязат и да осуетят събитието. Други четирима са успели да се промъкнат, неразличени от охраната между други хора, влизащи в Ректората. След като студентите са се оплакали, че им пречат и ги заплашват, именно охраната е извикала полиция, която е извела въпросните граждани".

Българин умря при терористичен акт – някой политик нещо да каже?

Късно през нощта в сряда срещу четвъртък, крайнодесен екстремист атакува два бара, в които се пуши наргиле и уби 9 души, като рани чети...

Actualno.com зададе и следните два уточняващи въпроса:

6. Университетът отрича ли, че охраната не е била ангажирана в достатъчна степен да се справи с влезлите на дискусията и че е имало реплики от страна на охраната към организаторите да не си веят джендърския байряк?

7. Колко време след ескалирането на напрежението охраната е викнала полиция и въпросните хора са изведени?

Писменият отговор на г-жа Коларова е следният: "Нямам какво да добавя към подробното описание на действията на охраната".

Междувременно "Студентско общество за равенство при СУ" публикува отворено писмо заради "нарастващите ултранационалистически и крайнодесни тенденции". Сред адресатите му са премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и ректорът на СУ Атанас Герджиков. "Питаме се дали вече правителството разполага с достатъчно сведения за неонацистки формирования в България и дали сме минали достатъчно нивото "език на омраза", за да започнат да бъдат предприемани истински действия? Ако не, необходимо ли е някой да беше прострелян в сградата на най-престижния български университет, за да бъде отчетено наличието и реалната опасност от такива групировки?", са най-важните въпроси в писмото. Пълният текст можете да видите ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com