Спецсъдът вече се трогва от здравословните проблеми на обвиняемите

1028
Спецсъдът вече се трогва от здравословните проблеми на обвиняемите
Снимка: iStock/Guliver

Специализираният наказателен съд изведнъж омекна и взе да проявява разбиране към здравословните проблеми на обвиняемите. Доскоро магистратите там не се трогваха от такива доводи и пример за това са отстраненият кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които въпреки многобройните си страдания останаха над 9 месеца в килията.

Заради влошено здравословно състояние под домашен арест е освободен шефът на НОИ в Силистра Милен Пенчев. Преди 10 дни говорител на спецпрокуратурата разказа схемата "СМЧ - силно мой човек", която действала в дунавския град. В тамошния клон на НОИ се създавали фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж в минната индустрия или армията, за да се получи максимална пенсия. Посредник съобщавал на шефа имената на бъдещите пенсионери, а той по телефона ги диктувал на началничката на отдел "Отпускане на пенсии". Тя записвала на бележка абревиатурата "СМЧ - Пенчев" - тоест "силно мой човек", за да бъдат придвижени бързо. Пенсионерите са получавали дебитните си карти, по които били превеждани парите, чак след като групата си "удържи" 10 хил. лв. Поне 20 души са се възползвали от услугата и са се сдобили с максимална пенсия - сред тях има кметове, зам.-кметове, общински съветници и хора без трудов стаж, пише днес Сега.

Бизнесмен, блъснал велосипедист в Пловдив, бе осъден на 2,5 г. затвор

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на бизнесмен, който е осъден на две години и шест месеца "лишаване от свобода" и ...

Въпреки бомбастиката съдът задържа само трима души първоначално. Те са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Двама от тях сега са освободени. Освен Пенчев от ареста излиза и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“ Стоянка Симеонова. Определена ѝ е гаранция от 7000 лева. В ареста остава само бившият служител на НОИ Тодор Тодоров, сочен от прокуратурата за посредник. Решението на съда е окончателно.

Пред съда Пенчев заяви, че е невинен и самият той е сигнализирал прокуратурата за престъпната схема. На излизане от ареста той каза, че при обиск в дома през декември в чантата му имало документи, показващи, че той е разпоредил случаите с неправомерно отпускани пенсии да бъдат предадени на държавното обвинение и Икономическа полиция.

Ден по-рано и друг известен обвиняем беше освободен, макар и само от първоинстанционния спецсъд. Той определи 500 000 лв. гаранция на собственика на „Винпром Карнобат" Миню Стайков, обвинен за пране на пари и укриване на над 1 милион лв. данъци. Стайков поиска да излезе от ареста заради влошеното си здравословно състояние - на 31 октомври е получил инсулт и е бил лекуван в болницата на МВР. На закрито заседание, на което обвиняемият отиде в инвалидна количка, съдебният състав реши, че лошото му здраве не позволява да продължи да се лекува в затворническата болница. Другият обвиняем Иван Димитров, син на кмета на Карнобат, също излиза под гаранция от 50 хил. лева. Решението ще бъде протестирано от прокуратурата, затова двамата ще останат в ареста до произнасяне на апелативния спецсъд.

В средата на февруари под домашен арест беше оставен и синът на Миню Стайков - Стайко, който безуспешно беше издирван от Интерпол, а се появи ненадейно в „Пирогов" с твърдението, че е бил отвлечен. И за Стайков-младши съдът реши, че е болен и трябва да си е вкъщи.

Британски гражданин, издирван за грабеж, остава с мярка "задържане под стража"

41-годишният брутанец Оуен О Нийл Улолкот остава в бургаския арест, предаде кореспондентът на Actualno.com. Бургаският окръжен съд гле...

Такива екстри за Иванчева и Петрова нямаше.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com