Съдът ще решава остават ли в ареста Маринела Арабаджиева, Евгения Банева и кметът на Божурище

3558
Съдът ще решава остават ли в ареста Маринела Арабаджиева, Евгения Банева и кметът на Божурище
Снимка: БГНЕС

Съдебни заседания по три знакови дела ще има днес, 6 юни, като и в трите случая ще бъде решавано дали заподозрените да останат в ареста или мярката им за неотклонение да бъде изменена.

Апелативният спецсъд ще гледа мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева, предаде БГНЕС. Магистратите ще заседават по жалба на Арабаджиева, след като миналата седмица спецсъдът я остави в ареста, като взе за нея най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съпругата на бизнесмена Ветко Арабаджиев беше екстрадирана от Испания на 30 май. Непосредствено след пристигането ѝ в София, тя бе привлечена към наказателна отговорност, бяха ѝ предявени обвинения. На проведения разпит тя отказа да дава обяснения. Маринела Арабаджиева е обвинена за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (при условията на съучастие и в рамките на продължавано престъпление), както и изпиране на пари.

Апелативният спецсъд ще гледа мярката на Евгения Банева. Магистратите отложиха за този четвъртък решението дали да я пуснат от ареста, след като миналата седмица назначиха съдебно-медицинска експертиза.

"Експертизата е проверка на два здравословни проблема на Банева, които изискват двама различни специалисти, затова съдът допусна двойна експертиза. Единият ще бъде невролог, другият ще бъде ендокринолог", каза тогава адвокатът ѝ Татяна Дончева.

Семейството Николай и Евгения Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 година. Те са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

Апелативният спецсъд решава за мярката кмета на Божурище Георги Димов. Миналата седмица първата инстанция определи за него постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", но решението му не беше окончателно и можеше да се обжалва пред апелативните магистрати. Димов е с обвинение в длъжностно престъпление - заради продажба на 80 декара общинска земя на цена от 1,68 лева на квадратен метър. Към наказателна отговорност са привлечени и зам.-кметът на общината Габриела Дончева и младши експерт в общинската администрация - като съучастници. На двете обвинени бяха определени парични гаранции от по 5 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com