Тормозят журналист от "Господарите" заради разследване на финансова пирамида

5274
Тормозят журналист от "Господарите" заради разследване на финансова пирамида
Снимка: Господари на ефира

Репортерът на "Господарите" Виктория Симеонова е подложена на тормоз чрез телефонни обаждания и очернящи публикации в група от интернет сайтове. За това съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти-България в съобщение до медиите.

Кампанията е свързана с разследвания на Симеонова за фирми, които незаконно предоставят финансови услуги. Пред камерата на “Господарите” пострадали твърдят, че са били измамени със сериозни суми пари. Става дума за група от свързани фирми, за които Комисията за финансов надзор (КФН) редовно предупреждава гражданите да внимават, защото те не са лицензирани да предлагат финансови услуги.

Виктория Симеонова получава сигнали от хора, които твърдят, че са измамени с между 10 000 и 166 000 лева. Тя открива, че фирмите са свързани с “Глобал Маркетс”, чийто лиценз беше отнет от КФН през 2015 г. заради нарушения.

През 2018 г. Предаването “Господари на ефира”, чийто наследник е сайтът “Господарите”, разкри връзки между собствениците на “Глобал Маркетс” и редица нови фирми с подобна дейност. Тогава прокуратурата съобщи за образувани 5 досъдебни производства, припомнят журналистите.

Виктория Симеонова открива, че същите хора продължават да развиват дейност под името “Гранд Спот Маркет”. Фирмата е регистирана на един адрес с фирма с подобно име - “Гранд Истърн Маркет”, за която КФН предупреди в края на 2020 г., че се занимава с “финансови измами”.

Когато екип на “Господарите” отива на среща с представител на фирмата, журналистката е посрещната от екип на жълт сайт, а по стените са залепени обяви за сексуални услуги с нейната снимка и телефон. По-късно тя открива, че от профилите й в социалните мрежи са свалени нейни снимки, които се появяват в различни сайтове за секс услуги. Очернящи публикации за нея се появяват в група жълти сайтове, свързани с фирмите, които предлагат незаконно финансови услуги.

"Въпреки дългогодишната работа на „Господарите“ по темата и многобройните жалби, подадени до прокуратурата, до момента не се забелязва институциите да работят по тези сигнали – именно това мотивира стоящите зад финансовата пирамида да продължават с измамите", категорична е Симеонова пред АЕЖ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Спорът им завърши с брадви: Арестуваха двама мъже в Шумен

Разградско училище осъмна със счупени прозорци

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com