Убитият палестинец имал три деца и магазин на Женския пазар

5573
Убитият палестинец имал три деца и магазин на Женския пазар
Снимка: БГНЕС

Мъжът, който бе убит днес на територията на палестинското посолство в София, се казва Омар Зайед и живее от 22 години в България. Израелските власти са го издирвали за убийство на техен гражданин, което е извършил през 1986 г.

По онова време Омар е член на Народния фронт за освобождение на Палестина Заедно с брат си Хамза и още един палестински младеж са арестувани, осъдени и хвърлени в затвора “Аялон”. По-късно Омар обявява гладна стачка, преместен е в болница във Витлеем, откъдето бяга в Сирия. В началото на 90-те години на миналия век пристига в България. Започва да работи при чичо си, по-късно с негова помощ започва малък частен бизнес. Жени се и заживява у нас. Съпругата му Рания има български паспорт. Раждат им се син, дъщеря и накрая двама близнаци, единият от които умира. Погребват го в Бояна и Омар често е забелязван да ходи на гроба му. Другият му син е студент в УНСС, дъщеря му е ученичка. Семейството има магазин на Женския пазар в София, живее в добре обзаведен апартамент в жк “Банишора” и води съвсем нормален живот, пише в своя статия за Омар журналистът от "24 часа" Георги Милков миналия декември.

В средата на декември 2015 г. Омар получава прокурорска заповед за арест. Тогава на българските власти е било предявено искане от Израел да предадат мъжа за излежаване на присъда "доживотен затвор". От арабската общност в България тогава изразяват притеснение, че ако Омар бъде екстрадиран, това ще бъде опасен прецедент.

По знаков случай за убийство - баща на обвиняем се възмущава от "улично правосъдие"

Знаков случай на убийство във Враца придоби нови краски, след като бащата на един от обвиняемите – Ивайло Иванов-Акулата, сподели...

“Омар Зайед никога не е живял под чужда самоличност, не се е крил, дори е много активен на всички палестински мероприятия, които правим, помогнал е на много хора, затова всички го познават, обичат и уважават”, разказва д-р Ибрахим Дугмуш - влиятелен представител на палестинската общност в София.

От преписката на прокурор Йосифов, завеждащ международния отдел на Върховната касационна прокуратура, става ясно, че през годините израелските органи са “положили значителни усилия” да намерят местопребиваването на Омар Наиф Хасан Зайед.

Възможно ли е повече от 20 години израелците да не са могли да разберат къде е Омар Зайед, при положение че той наистина не е правил никакви усилия да се укрива? Дори е кандидатствал два пъти за български паспорт.

На този въпрос д-р Дугмуш е още по-категоричен: “Няма как да не знаят, особено при тези отношения, които България и Израел поддържат от години. Израелците знаят всичко в България!”.

Частично прекратиха производството за смъртта на Тодор от Враца заради липса на убийство

Окръжна прокуратура –гр. Враца частично прекрати наказателното производство по отношение на обвинението на Иван Дамянов и Десисла...

Според него обаче казусът на Омар е бил възбуден заради новата вълна от палестинско-израелско напрежение, особено след като Палестина стана член на Международния наказателен съд. По решение на палестинското ръководство всички документирани израелски престъпления се предават на Международния наказателен съд. От своя страна израелците пък започнали да вадят от архивите всички стари знайни и незнайни преписки и така, според д-р Дугмуш, се стигнало до сигнала към България за Омар Зайед.

Той е изпратен по имейл до българското Министерство на правосъдието. След което Върховната касационна прокуратура (ВКП) веднага се задействала.

Абу Кандил твърди, че няма палестинец в София, който да не познава Омар, защото той бил човек с голямо сърце.

През декември прокурор е постановил Омар Зайед да бъде задържан и настанен в следствения арест на бул. “Г.М. Димитров” до приключване на производството по екстрадицията и “фактическо предаване на лицето”. Оттогава до днес обаче никой не го е виждал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com