В съдебната ни система - случаи с разстройство на здравето и заплаха за убийство

4694
В съдебната ни система - случаи с разстройство на здравето и заплаха за убийство
Снимка: Thinkstock

Два интересни обвинителни акта бяха внесени днес срещу служители от българската правосъдна система. И в двата случая става въпрос за действия, извършени от служебни лица срещу техни колеги.

Първият случай - Софийската градска прокуратура внесе днес обвинителен акт срещу съдията от Районния съд в Раднево Евелин Драганов. Той е предаден на съд за закана с убийство към съдебния деловодител от Районния съд в града Йовка Митева.

Отношението на съдия Евелин Драганов към повечето служители в съда било особено строго, понякога грубо и безцеремонно. На 5 септември 2013 година Йовка Митева изпълнявала задълженията си в сградата на Районния съд в Раднево. В проведен разговор по телефона Драганов, наред с отправените обиди, я заплашил и с убийство. Заканата е възбудила основателен страх у Митева за осъществяването й, уточняват от прокуратурата.

По искане на главния прокурор, на 17 декември миналата година Висшият съдебен съвет е отстранил от длъжност съдия Евелин Драганов до приключване на наказателното производство срещу него. По отношение на Евелин Драганов има и висящо дисциплинарно производство във ВСС.

За извършеното от него престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до шест години. Спрямо Евелин Драганов е взета мярка за неотклонение "подписка".

Вторият случай - СГП е внесла и обвинителен акт срещу бившата следователка от Окръжния следствен отдел (ОСлО) при варненската окръжна прокуратура Илияна Асенова-Трендафилова.

Илияна Асенова-Трендафилова е обвинена, че на 22 октомври 2012 година, в сградата на ОСлО при Окръжна прокуратура-Варна, в качеството си на длъжностно лице – следовател, е причинила на колегата си - следовател Станимира Димитрова в ОСлО, при изпълнение на службата им - лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

За престъплението Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години.

Борисов с израз на привързаност към Христо Иванов: Любимият ми министър

Надявам се скоро с правосъдния министър да вкараме и Закона за съдебната власт, за да спрат всякакви спекулации. Това каза премиерът Бо...

С решение от 25 април миналата година на Висшия съдебен съвет на Илияна Асенова-Трендафилова е наложено наказание дисциплинарно освобождаване от заеманата длъжност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com