В завода край Горни Лом трябва да е имало 40-50 тона боеприпаси, твърди експерт

18406
В завода край Горни Лом трябва да е имало 40-50 тона боеприпаси, твърди експерт
Снимка: БГНЕС

 

В завода край Горни Лом трябва да е имало 40-50 тона боеприпаси, за да има такива поражения. Това коментира в интервю за Дарик радио председателят на Сдружението на специалистите по боеприпасите в България Валентин Радев.

Според бившия зам.-министър на отбраната причина за ескалиращия брой инциденти в страната е занижения контрол, който трябва да се прави вътре в самите фирми.

Вече са ясни имената на жертвите на взрива в Горни Лом

В деня на национален траур стана ясно кои са загиналите при адския взрив в Горни Лом. Към момента няма как да бъдат издадени смъртни а...

Той призова хората от първата смяна в завода край Горни Лом да разкажат честно какво е имало вътре, защото само те могат да помогнат да се стигне до истината. „Нужни са строги мерки в сектора, защото всяка грешка тук се плаща с кръв". Това коментира още експертът, който беше сред първите посетили мястото на трагедията.

Според Радев не може да се продължава така. Той допълни: "15 човешки живота са загубени, това не се е случвало досега. А ние сме едни от най-добрите, имаме толкова добри специалисти по боеприпаси. През годините военните поделения и армията нямат жертви, само в частните предприятия - нещо не е наред в контрола".

В случая не може да се говори за тайни, обясни председателят на Сдружението на специалистите по боеприпасите в България. Той обясни: "При толкова жертви една от задачите ни е да кажем истината. Боли го някого, обявяваме му фирмата, но тук не трябва да има никакви сантименти. Има добри заводи, в България има инсталации за утилизация на боеприпаси. За жалост, Министерството на отбраната не можа да направи това и да вземе решение 2007-2008 г. да купим такава инсталация, да я сложим в един център за утилизация на подходящо място, и там да се утилизират под държавен контрол боеприпасите. Не се случи това и след това частният бизнес го направи. Аз не деля фирмите на частни и държавни, деля ги на такива, които спазват правилата и такива, които не спазват законите и правилата".

 

Човешка грешка е довела до трагедията в Горни Лом, предполага шефът на пожарната

Личното ми мнение е, че в случая със завод "Миджур" става дума за човешка грешка. Това заяви главен комисар Николай Николов - директор ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com