ВАС ще гледа делото за уволнението на Камен Ситнилски

9962
ВАС ще гледа делото за уволнението на Камен Ситнилски
Снимка: БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще гледа делото на Камен Ситнилски срещу уволнението му от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Делото е по протест на прокуратурата срещу решение на тричленен състав на ВАС от 30 май, с което бе отменено уволнението на Ситнилски. Преди малко повече от 3 месеца ВАС обяви за нищожно решението на ВСС, с което на Камен Ситнилски е наложено дисциплинарно наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност". Решението беше подписано с особеното мнение на съдията докладчик Наталия Марчева.

Омбудсманът сезира ВСС заради TV7

Омбудсманът Константин Пенчев сезира Инспектората на ВСС и правосъдния министър да проверят законосъобразността на действията на прив...

Ситнилски е бивш заместник-главен прокурор и член на ВСС от прокурорската квота, той беше уволнен заради уронване на престижа на съдебната власт. Решението за освобождаването му бе взето с 16 гласа "за", 5 "против" и трима въздържали се. Така ВСС уволни свой член за първи път в 23-годишната си история. Още тогава Ситнилски каза, че ще обжалва уволнението си.

Припомняме, че скандалът със Ситнилски избухна именно заради избора му във ВСС от прокурорската квота през есента на 2012 г. Година по-късно, в края на юни 2013 г., в медиите изтекоха СРС-та от навечерието на този вот. Внушението бе еднозначно - зад кулисите са текли договорки тогавашният зам. главен прокурор Камен Ситнилски и обвинителят от Пловдив Румен Боев непременно да влязат в съвета, който кадрува магистратите. Записите изобличаваха като основни "заговорници" окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативния обвинител на Бургас Емил Христов. След изслушване на всички замесени в скандала от етичната комисия на ВСС на 25 юли 2013 г. шефът Ясен Тодоров и съдиите Галя Георгиева, Димитър Узунов, Каролина Неделчева и Даниела Костова внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Ситнилски. Мотивът им бе, че станалите публично достояние разговори са създали "основателно възприятие" в обществото за задкулисие, натиск и непочтени договорки.

По предложение на дисциплинарния състав на 26 септември 2013 г. ВСС отстрани Ситнилски за 6 месеца с мотива, че докато е на поста, можел да повлияе на изхода от дисциплинарното дело. Срещу Румен Боев мерки не бяха взети. Самият Камен Ситнилски отрече да е натискал когото и да било, призова прокурорите да защитят своя избор, но не получи подкрепа. В края на 2013 г. той подаде жалба в Евросъда в Страсбург за нарушена презумпция за невиновност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com