Василев не спира да приказва - Пеевски имал невърнати кредити за милиони към КТБ

5929
Василев не спира да приказва - Пеевски имал невърнати кредити за милиони към КТБ

Разкритията около Корпоративна търговска банка вече набъбват и отдавна преминаха рамките на "1001 нощ". Поредните бяха направени от банкера Цветан Василев пред предаването на Сашо Диков в BIT.

По думите на Василев Делян Пеевски е имал над 150 млн. лева кредити в КТБ в момента, в който БНБ затвори търговската банка. "Когато показах начинанията му на Ахмед Доган, "усмивката му замръзна", обяви Василев.

Откриха унищожени документи по делото за КТБ в контейнер за смет

Намериха изхвърлени в контейнер унищожени от столичното следствие документи, сред които и такива за КТБ. Нарязаните документи са намер...

Обвиняемият за източването на КТБ показа списък с фирми, в които Пеевски искал да получи собственост като условие банката да няма проблеми. Сред тях били "Булгарбатак", 10% от "Виваком", 30% от "Дунарит", "Универсиада" - 50%", НУРТС, "Петрол" - уговорената част", "Плана планина" (сателитен център на БТК), изброява "Сега". Списъкът е на немски език, защото е приложен към сигнал, който Василев се готвел да подаде във Виена срещу депутата от ДПС, за който имало и свидетели. Той бил готов да се яви на детектор на лъжата.

Според банкера Пеевски смятал, че всичко, придобивано от банката, му принадлежи. "Логиката на атаката срещу мен бе, че съм правел пари с подкрепата на ДПС, а не съм се отчитал", поясни той. Василев не смятал, че Пеевски е самият център, но никой все още не бил достигнал "до дъното на айсберга".

Банкерът отново повтори тезата, че Пеевски има огромно влияние върху прокуратурата. По думите му след затварянето на КТБ имало среднощни заседания в следствието и прокуратурата с негово участие, на които са били търсени причини за повдигане на най-тежкото обвинение, заради което може да се издаде международна заповед за арест. Обвиняемият посочи, че главният прокурор Сотир Цацаров е избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС и че "почти няма знаково дело след 2012 година, което да не е поръчково - и то от същия център, който поръча и КТБ". Той подкрепи твърденията на следователя Бойко Атанасов за наличието на шпицкоманда на прокуратурата. Според банкера тя е работила и по казуса "КТБ". "От години се работи на принципа на моркова и тоягата. За всеки значим в политиката и бизнеса има компромати, които се използват, за да го държат удобен", посочи банкерът. И изброи случаи на "опрасквания" - бившите собственици на "Медийна група България Холдинг" Огнян Донев и Любомир Павлов, Богомил Манчев, аферата "Костинброд" и Цветан Цветанов.

Банкерът разказа, че през юни при срещата им в Банкя той предупредил премиера какво може да се случи, ако се срине банката. Разказа, че стигнал до дома на Борисов като в криминален роман, защото премиерът се страхувал да се срещне с него. По думите му, вместо да уведоми прокуратурата, Борисов е заминал за САЩ и не е спазил "обещанието да спаси банката".

На първо време депутатите ще видят доклада на AlixPartners за КТБ

На първо време депутатите ще се запознаят със секретния доклад за КТБ на AlixPartners, а след това "могат да разказват за него" на кого...

Цветан Василев уточни и, че на 24 февруари предстои заседание на първа инстанция за екстрадицията му. И тази седмица няма да ме върнат в България, за "тяхно голямо съжаление", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com