България през 2013 година: Аферата с бюлетините в Костинброд

60472
България през 2013 година: Аферата с бюлетините в Костинброд
Снимка: БГНЕС

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от еврейската общност заради смелите си тезиси относно човешката душа (според него тя не е безсмъртна) и законът като творение на Бог и обвързан с евреите (според Спиноза това не е така) следва да бъдат помнени много добре. Защото е редно да си спомняме миналото, за да не го повтаряме отново и отново в бъдещето.

Какво се случи през изминалата година? Actualno.com събра за Вас, уважаеми читатели, девет събития, които белязаха годината и развитието на България. Тези събития е много вероятно да влязат в учебниците по история, но докато това стане, можем да им направим един съвременен прочит – така, както ги видя екипът ни.

България през 2013 година: Раздумката на Борисов, Найденов и Кокинов в Банкя

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Както Ви информирахме в предния епизод на поредицата „България през 2013 година”, предсрочните парламентарни избори като събитие всъщност бяха белязани от четири отделни събития - дейността на служебния кабинет на Марин Райков, скандалът с подслушванията на политици и бизнесмени с главно действащо лице Цветан Цветанов, скандалът с разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов плюс аферата с бюлетините в печатница „Мултипринт” в Костинброд. Време е да видим какво стана в Костинброд точно преди предсрочните парламентарни избори.

11 май, 2013 година – Ден за размисъл преди изборите за 42-ро Народно събрание. В този ден българските граждани трябваше да помислят за последно кого да предпочетат за свой представител в следващия парламент. Разбира се, с най-големи шансове да съберат най-много гласове бяха ГЕРБ и БСП. Всички проучвания сочеха жестока битка, като изглеждаше, че ГЕРБ все пак ще спечели. Ако това се случеше обаче, щеше да е от огромно значение колко депутати ще има партията на Бойко Борисов.

След скандалите с Цветан Цветанов и разговора от Банкя рейтингът на ГЕРБ пострада. Дали обаче достатъчно, за да може БСП да спечели? Това няма да узнаем никога, тъй като в Деня за размисъл избухна третият голям скандал преди предсрочните избори – аферата с печатница „Мултипринт” в Костинброд. В ранния следобед на 11-ти май сензацията гръмна по ТВ7 – в печатницата са подготвени 350 хил. бюлетини, с които да се нагласят изборите в полза на ГЕРБ, за да може партията на Борисов да вземе решаващо мнозинство в 42-рото Народно събрание. Набързо основният противник на ГЕРБ – БСП, направи сметката – 350 хил. бюлетини са 10% от вота. Всъщност се оказа, че сигналът за бюлетините е внесен от Мая Манолова. Обвиненията заваляха, на първо място към собственика на „Мултипринт” Йордан Бончев, който бил общински съветник от ГЕРБ в Костинброд. Ефирът се изпълни с политическите лидери и техните интерпретации на новината. От ГЕРБ реагираха, казвайки, че е недопустимо в Деня на размисъл да се случва такава политическа вахканлия. А подробностите се сипеха ли сипеха - кой е правил проверка, кой е дал сигнала, откъде е изтекла информацията до ТВ7. Оказа се, че сигналът до прокуратурата бил внесен от Мая Манолова, която го направила, защото е български гражданин и искала да предотврати изборна манипулация. Беше дадено и обяснение за бюлетините – ставало въпрос за технологичен брак. Прокуратурата обаче набързо каза, че толкова голямо количество нямало как да е брак.

Заваляха и сигналите към ЦИК за нарушения на изборното законодателство – от страна на Николай Бареков и ТВ7. ЦИК дори наложи глоба на телевизията – но не заради аферата „Костинброд”, а заради повторение на предването „България без цензура” с участието на Сергей Станишев. В интервюто със Станишев се засягат различни въпроси, свързани с предизборната програма на БСП, както и послания за гласуване в полза на партията, имащи характер на предизборна агитация. Глобата за телевизията се наложи по чл. 300, 299 и 133 от Изборния кодекс, като сумата е между 200 и 5000 лева – размерът ѝ се определя от областния управител на София-град. По това време това е Красимир Живков, който е освободен на 5 юни, 2006 година, а на негово място за постоянно, на 21 юни беше назначен Росен Малинов – агент на Държавна сигурност. Самият Живков също не може да се похвали с изрядна репутация – според самия него има диплома за висше образование от Московския младежки институт (ММИ), но разследване на вестник „Десант” от 2010 година сочи друго - Висшата комсомолска школа към Централния Комитет на Ленинския Комунистически Младежки Съюз, аналог на българския ДКМС. Тази школа е била школа за подготовка на млади партийни кадри, в която от България навремето са били изпращани деца на комунистически величия, на борци против фашизма и капитализма или много изявени активисти на нашия комсомол, но през 1990 година реално е заменена от ММИ. Живков е и член на БСП. Заради материала на ТВ7 дори имаше протест за медийна манипулация.

България през 2013 година: Проектът "Южен поток"

Освен политическия обзор на годината, Actualno.com представя на Вас, уважаеми читатели, няколко важни икономически теми, които оказаха...

Междувременно прокуратурата промени първоначалните твърдения – месец и половина след скандала. От прокуратурата вече заявиха, че 351 075 бюлетини са годни за употреба, но са намерени общо 475 417 бюлетини. Другите са негодни за използване. Съобщено беше и че бюлетините не са били охранявани.

Именно този факт, че бюлетините не са охранявани, беше в основата на повдигнатото в крайна сметка обвинение по случая. Обвинен се оказа единствено главният секретар на Министерския съвет по времето на служебното правителство Росен Желязков - при това не в извършване на изборна измама, а в престъпление по служба. Обвинението към Желязков е, че в периода 27 април - 12 май, с цел да набави облага за "Мултипринт" ООД, не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изработката и доставката на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване. След обвинението основното действащо лице в скандала Мая Манолова за пореден път заяви, че е действала като гражданин и изпълнявайки гражданския си дълг. Лютви Местан пък стигна и до патосни откровения, посочвайки "добрите" и "лошите". А Бойко Борисов просто каза, че прокуратурата ясно е показала с обвинението какъв компромат е Костинброд. На 16 декември обвинителният акт по случая влезе и в съда.

Заради бюлетиновата афера в проекта за нов Изборен кодекс е предвидено оттук насетне бюлетини за избори да печата само печатницата на БНБ. А през 2014 година ще видим дали Росен Желязков ще бъде осъден по обвинението за занижен контрол относно бюлетините за изборите.

Накрая завършваме с коментара на "Дневник" относно цялата афера – "Да припомняме ли, че никой никога нито хипотетично показа, още по-малко пък аргументирано доказа как би могло пакетираните бюлетини да се озоват с по два печата в урните, като след това бройката да съответства на секционните протоколи?!".

България през 2013 година: Цецо с големите уши

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика