Вярна ли е легендата за Алексей Петров, който задържал жесток терорист на Централна гара през 1985 г.? Ето как стоят нещата

14881
Вярна ли е легендата за Алексей Петров, който задържал жесток терорист на Централна гара през 1985 г.? Ето как стоят нещата
Снимка: БГНЕС

Алексей Петров е мъртъв. Митът за него се опира и на имиджа му на член на специалните части в комунистическата Държавна сигурност, където прави кариера през 1980-те години. А този имидж се поддържа основно от една легенда отпреди доста години, която постоянно се повтаря пред българската общественост. Тогава безстрашният ловец на терористи Алексей Петров бил тръшнал на земята и задържал въоръжен с взривни вещества терорист на Централната гара в София. От легенда историята се превръща в мит, който със сигурност позволява на Петров да се издигне до съветник в ДАНС и да се превърне във влиятелна фигура във времената на промяната. Историята има само един недостатък - тя е невярна.

Какви са легендите?

Големите силни мъже имат нужда от големи силни врагове. Въоръжените терористи са много подходящи за случай като този. Цялата история обаче съществува в различни версии: през февруари 2023 година бившият премиер Бойко Борисов заяви, че ставало дума за „най-големия терорист“ в Европа. Той бил скрил граната под палтото си, за да се защитава от снайперисти, поради което Петров се бил хвърлил върху него на гарата.

Още: Героите на прехода си отиват един по един по начина, по който са си постлали: Любомир Стефанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Според покриващите се сведения на различни български булевардни издания от 2000-те години задържаният бил германски терорист от радикалната лява екстремистка организация "Фракция Червена армия“. Някои издания като „Блиц“ (който се позовава на „24 часа“) споменават и името му - „Зорге“. Без позоваване на източници се твърди, че тримата ловци на терористи Алексей Петров, Свилен Свиленов и Петър Руневски е трябвало да задържат германеца чисто гол заради подозрението за взривни вещества. Германският терорист бил идентифициран на гарата в компанията на момиче и Петров се хвърлил към краката му и го спънал, докато терористът се движел от перона към кафенето на гарата. Задържането дори било заснето от екип на ДС.

Пред вестник „ПИК“ бившият полковник от МВР и депутат от БСП Славчо Велков разказва през 2006 година, че тогава Петров задържал германски терорист, който бил на курорт на Черно море. Ставало дума за съвместна операция на ЩАЗИ и на ДС.

Какво казват архивите на ДС?

Такива са легендите. Но е напълно неясно какъв е произходът на информациите за това задържане – нищо не може да бъде доказано. В архива на Комисията по досиетата няма никакви сведения за подобно задържане, както личи и от публикувания от нея доклад „ДС и международният тероризъм“. Доказателства за задържането на терорист на софийската Централна гара през 1985 година просто липсват.

Още: Адв. Петър Славов: Убийствата от 90-те години не са затворена страница

Липсата на данни от оперативните документи на Шесто управление на Държавна сигурност, към което е и отделът на Петров „Борба с тероризма“, не означава твърде много – голяма част от документите са унищожени през 1989/1990 (или пък не са предадени на Комисията по досиетата). По-важното е обаче, че и по линия на Министерството на вътрешните работи, където такъв зрелищен случай непременно би бил поне споменат, няма никакви данни за задържане.

Нещо повече: и в досието на Алексей Петров от времената му на барета няма нищо за случая. Задържането не се споменава, няма похвали, няма отличия, няма орден или повишение на заплатата – нищо. Пише само, че през 1985 година Петров бил порицан за свада с таксиметров шофьор в нетрезво състояние. Това изглежда необичайно – малко служебно нарушение е отбелязано, но за зрелищната антитерористична операция не се казва нищо. Историците Момчил Методиев и Мария Дерменджиева, които са правили подробни изследвания за времената на Петров в ДС за книгата си „Предимство по наследство“, също не са намерили никакви индикации за подобно зрелищно задържане през 1985 година.

А от Германия има ли данни?

И в Германия легендата за зрелищното задържане буди единствено съмнения. „Никога не съм чувал за член на Фракция „Червена армия“ на име „Зорге“. Нито пък за задържането на германски терорист в София през 1985 година“, казва Свен-Феликс Келерхоф, автор на множество книги за екстремистката групировка и ръководител на историческия отдел във вестник „Ди Велт“. Най-късно през 1984 година, както отбелязва Келерхоф, е задържано цялото второ поколение членове на "Фракция Червена армия“ и ръководството се поема от третото. Без да е известно каквото и да било за връзки с България, за задържане или за човек с името „Зорге“. Името не се среща и в заповедите за издирване, издадени от германската полиция.

Още: Адвокат смята, че убийството на Алексей Петров може да попадне в рубриката "Неразкрити престъпления"

Нещата изглеждат по същия начин и в архивите на ЩАЗИ. Д-р Тобиас Вуншик се занимава с изследването на сложните връзки между службата и левите терористи от над 30 години и никога не е попадал на член на Фракция „Червена армия“ с името „Зорге“, който да е задържан през 1985 година в България в рамките на съвместна акция на ЩАЗИ и ДС.

Възможните обяснения

Действително в България се е състояло зрелищно задържане на един германски ляв терорист, с което вероятно този случай се смесва: на 21 юни 1978 година в България са заловени Тил Майер, Габриеле Ролник и още двама терористи.

Но те не са членове на Фракция „Червена армия“, а на проявяващото се само в Западен Берлин „Движение 2 юни“. При това те не са задържани на гарата в София, а на „Слънчев бряг“, където са били идентифицирани случайно от пребиваващ на курорта служител на правосъдието. Пък и не са били заловени от ДС, а от служители на Федералната криминална служба. Тогава българското държавно ръководство по безпрецедентен начин допуска класовия враг да влезе в страната и да извърши ареста. „Другарите от ЩАЗИ“ в Източен Берлин са били потресени. Министърът на вътрешните работи Ерих Милке дори подава лично оплакване до София. Но всичко това няма нищо общо с Алексей Петров, който към момента все още посещава Милиционерското училище в Пазарджик.

Още: Няма как да имаш тъмно минало и да очакваш светло бъдеще

Така че остава напълно неясно дали, върху кого или какво се е хвърлил Алексей Петров през 1985 година на Централната гара в София. Но със сигурност обектът не е бил член на "Фракция Червена армия“, нито германски терорист. Всъщност няма никакви достоверни свидетелства, че Петров изобщо е участвал в каквато и да било антитерористична операция на Централната гара в София през 1985 година.

 

Източник: Дойче веле

Имаше тясно затопляне на отношенията между Алексей Петров и Бойко Борисов: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Хипотеза: Ако Алексей Петров е искал да се "изсветлява", може да са посегнали към лъвския му пай (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Инспекторът, правил сексуални намеци на камериерки, подаде оставка

Домашно насилие: Мъж преби жена си в Кърджали

Крал от летния бар: Мъж си пийна на аванта във Варна

Увеличават се сигналите за купуване на гласове

Диана Русинова за катастрофата с Кирил Петков: Шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч

Барикадиралият се полицай се опитал да се обеси с кабел

Майката на Митко от Цалапица: В убийството участват трима души

Барикадиралият се в Пловдив полицай се предаде

"Решен е на всичко": Осъден на доживотен затвор полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Има загинал при катастрофата с колата на Кирил Петков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com