Закон на хартия, а на практика службите подслушват както им падне

4251
Закон на хартия, а на практика службите подслушват както им падне
Снимка: бгнес

Подслушването от службите в България (ДАНС, МВР, разузнаване, военна полиция) се осъществява крайно безконтролно, въпреки законовите ограничения на хартия. Това стана ясно след вчерашното заседание по нашумялото вече дело "Червеи", което се гледа публично, информира в. "Сега". Подсъдими по делото са бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и ексшефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Янева бе обвинена, че е разрешила със СРС в рамките 300 дни да се следи информационната система на МВР, а Костадинов - че е изготвил фалшиви искания за прилагането им.

Показания на 4 ноември даде пенсионираният наскоро шеф на дирекцията за подслушване СДТО в ДАНС Иван Бонев. Пред съда той разказа, че разработката "Червей" е започнала след среща с Костадинов, който занесъл в ДАНС разрешенията за СРС, подписани от Янева. Костадинов обяснил, че служители на МВР нерегламентирано трият информация от информационните масиви на МВР. Бонев попитал защо на исканията няма съгласувателен подпис на тогавашния главен секретар Светлозар Лазаров, а Костадинов отвърнал, че е на пряко подчинение на министър Цветлин Йовчев и такъв не му трябва. Разрешенията били докладвани на бившия началник на ДАНС Владимир Писанчев и прилагането им започнало.

Янева от аферата "Червеи" в запис: Бойко и Цецо "натискат яко" главния прокурор

Нов запис на бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева по време на аферата "Червеи", беше разпространена в интерне...

Срокът на СРС-тата многократно е удължаван и на практика те са прилагани почти една година в разрез със закона. Пред съда обаче Бонев заяви друго. Той обясни, че когато първоначалният срок от 2 месеца бъде удължен с разрешение на съдия, прилагането не спира, а се изчаква да изтече максималният шестмесечен срок и тогава ДАНС спира подслушването и следенето. Ако обаче постъпи ново разрешение за същия човек или в обект, какъвто е информационната система, подслушването пак започва, независимо че вече веднъж е направено. Точно такъв е случаят и с разработката "Червей". Писмо от ДАНС до МВР, с което ги информират, че 6-месечният срок е изтекъл, е изпратено на 14 януари 2014 г. Прилагането обаче е продължило и след това. Във второто искане за СРС е имало дори справка, че това вече е правено веднъж. Бонев обаче заяви, че тя не е адресирана до него и не е нищо повече от задължителен реквизит, когато се искат подслушване и следене. В ДАНС не й обърнали внимание. Тази порочна практика явно е била от години.

Любопитното е, че ДАНС е проучила информационната система на МВР месеци преди разработката "Червей". Проверката на сигурността е извършена от двамата оперативни работници, които по-късно са обикаляли сървърните помещения в областните дирекции на полицията. "Проверката" е поискана с писмо от Йовчев до Писанчев. След това служителите на ДАНС са ходили в центъра на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в столичния кв. "Лозенец". Там дори им дали пароли и потребителски имена за системата, които те ползвали. Крайната им оценка била, че системата е добре защитена, макар и морално остаряла. Бил подготвен и доклад, който обаче не видял бял свят, заяви агентът на ДАНС Милко Миленов. Месеци по-късно той и колегата му Тодор Николов получили задача да установят дали служители на МВР трият незаконно информация. Затова те ходили в полицията във Варна, Бургас и Добрич. Папките по разработката "Червей" обаче са празни. Миленов обясни, че те изобщо не успели да проникнат в системата и да съберат някаква информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com