Започва по същество делото за мръсния въздух срещу Столична община

1456
Започва по същество делото за мръсния въздух срещу Столична община
Снимка: БГНЕС

Днес, 15 април, в Софийски градски съд ще се състои първото заседание по същество на делото, заведено от "Група за чист въздух" срещу Столична община (СО).

"Група за чист въздух" твърди, че с начина си на управление СО има вина за високите нива на замърсяване с фините прахови частици и че не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване, съответно не предприема адекватни мерки за справянето с проблема.

Над 90% от уредите за отопление с дърва и въглища в България са силно замърсяващи

Въпреки че проблемът с мръсния въздух става все по-популярен, все още малко хора разбират връзката между замърсяването и използването н...

Очаква се по време на съдебното заседание да бъде обсъдено какви експертизи са необходими, както и сумата, която трябва да се внесе от "Група за чист въздух" за тяхното обезпечаване. Към момента са събрани малко над 7 хил. лв. от очакваните поне 10 хил. лв. Предстои да бъдат изслушани експерти, свидетели и потърпевши.

От "Група за чист въздух" информират, че с последното си становище по делото СО се опитва да покаже на съда, че е свършила много по отношение на качеството на въздуха през годините. Но при по-внимателен прочит на посочените мерки се вижда, че е заложено на количеството примери за сметка на тяхното качество и ефективност. В същото време за двата основни източника на замърсяването – транспорта и битовото отопление с твърди горива, или липсват мерки, или са посочени такива, чиито резултат би бил несъществен. Такива мерки са например обновяването на паркови пространства в централните градски части и изготвянето на проекти за повишаване енергийната ефективност на общински сгради.

Важно е да се отбележи, че след завеждането на иска от страна на "Група за чист въздух" бяха инициирани мерки от страна на СО, макар и недостатъчно на брой, пише БГНЕС. Например стартиране на програмите за подмяна на неефективни уреди за отопление на дърва и твърдо гориво, които се подготвят през последните 1-2 години. Това показва, че колективният иск започва да дава резултат, дори преди да е приключило делото, заявяват от "Група за чист въздух".

По време на съдебното заседанието представителите на "Група за чист въздух" ще предложат мерки за подобряване ситуацията с въздуха в София.

България е в златната среда на Балканите по мръсен въздух

Сдружение на природозащитни организации, сред които са Greenpeace и разработчика на системите AirVisual, определи държавите с най-чист ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com