Засега: Съдът отхвърли останалите претенции на "Еврофутбол" за списъка "Магнитски"

1342
Засега: Съдът отхвърли останалите претенции на "Еврофутбол" за списъка "Магнитски"
Снимка: Еврофутбол

Останалите претенции на "Еврофутбол" към включването на компанията в българския списък "Магнитски" не бяха уважени от Върховния административен съд (ВАС). Съдът определи, че компанията, която беше една от перлите в портфолиото на Васил Божков, не може да иска нищожност на правителствения акт, с който беше създаден списъка "Магнитски" за България. Определението обаче може да се обжалва.

Разликата между нищожност и отмяна на акта се крие в това, че ако той е бил определен за нищожен, изчезват всички последствия, създадени от него - все едно положението никога не е било променяно с въпросния акт. В другия случай - отмяна, държавната администрация не трябва да го прилага т.е. "последиците се заличават от момента на издаването на акта". Именно това вече беше постигнато от "Еврофутбол". Съдът обаче счита, че след като "Еврофутбол" е постигнал изваждане от списъка "Магнитски" и отмяната на списъка, е постигнал целта си.

Лозан Панов, бившият председател на Върховния касационен съд (ВКС), който вече работи във ВАС и е част от съдебния състав, има особено мнение. Според него "Еврофутбол" може да иска нищожност, защото иначе това е отказ от правосъдие.

Без последици за Божков и Пеевски: Българските институции сложиха край на черния списък "Магнитски"

Решението в цялост

Тричленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на "Еврофутбол" ООД срещу решение № 441 от 04 юни 2021 г. на Министерския съвет на Република България за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати (САЩ) санкции на български лица.

С определението по административно дело № 6777 от 2021 г. се приема, че с влязлото в сила решение по административно дело № 8112 от 2021 г. жалбоподателят е постигнал целта си. При установена липса на компетентност на издателя на акта, решението на Министерския съвет в частта му т. 1, т. 3 и т. 6 не поражда права и задължения за преките му адресати, а това изключва възможността за засягане на правната сфера на жалбоподателя в настоящото съдебно производство. Липсва основание за осъществяване на действията по т. 1, 3 и 6 от решението, с които се създава възможност да се нарушават или застрашат права, свободи и законни интереси на лица извън администрацията.

След образуване на съдебното производство е отпаднал предметът на защита, което е основание за прекратяване на делото. Предвид изложеното, следва да бъде постановено определение, с което се остави без разглеждане жалбата и се прекрати производството по делото. В този смисъл е постановено определение № 9344/24.10.2022г. по административно дело № 8429/2022г. на ВАС.

Особено мнение по делото е изразил съдия Лозан Панов. Аргументите за това са, че жалбоподателят "Еврофутбол" ООД има собствен правен интерес с изричен диспозитив и по неговото оспорване да има произнасяне на съд срещу атакувания административен акт - Решение № 441/04.06.2021 г. на Министерския съвет на Република България за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица (в частта му по т. 1, т. 3 и т. 6). Същото се отнася и за всички лица, посочени в списъците (и техните нееднократни промени и актуализации), публикувани на 15.06.2021 г. на интернет страниците на Министерство на финансите и на Националната агенция по приходите, тъй като не са налице предпоставките на чл. 159, т. 1 и т. 6 от АПК.

Прекратяването на производството по делото и респективно липсата на изрично произнасяне по подадената жалба срещу Решение № 441/04.06.2021 г. на Министерския съвет на Република България (в частта му по т. 1, т. 3 и т. 6) по оспорването на „Еврофутбол“ ООД поставя жалбоподателя в неравностойно положение и на практика представлява отказ от правосъдие, както и нарушава негови основни права, гарантирани както от действащото законодателство в Република България, така също и от чл. 13 ЕКПЧ и чл. 47 от Хартата на основните права на ЕС. Всеки, чиито права и свободи са нарушени би трябвало да разполага с ефективни вътрешноправни средства за тяхната защита от съответна национална институция дори и нарушението да е извършено от лица, действащи в качеството си на представители на официалните власти. Всеки има право неговото дело да бъде гледано справедливо и публично в разумен срок от независим и безпристрастен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими