12 Стола продължава разговора на тема Изкуство с уъркшоп на млади български артисти

22050
12 Стола продължава разговора на тема Изкуство с уъркшоп на млади български артисти

Шестото събитие от поредицата “Chivas 12 Стола” събра около една маса професионалисти от сферата на визуалното изкуството и амбициозни млади хора, които се вълнуват от възможностите и проблемите в тази област.

На 23 октомври, вторник, в пространството на BETAHAUS - София се проведе шестото издание на кампанията 12 Стола. Поредната кръгла маса събра представители от сферата на изобразителното изкуство - скулптура, графика, живопис, съвременно изкуство. С най-много получени гласове на сайта на инициативата, своето място в дискусията намериха изявени представители на опита в бранша. Йово Панчев, Красимир Терзиев, Весела Ножарова, Светослав Кокалов, Георги Колев и Явор Попов бяха избрани да предадат своите знания на шест млади представители на амбицията.

Професионалистите имаха нелеката задача да анализират сложната обстановка на пазара за българско съвременно изкуство и необходимостта от доближаването му до публиката. Единодушно бе отбелязана и нуждата от по-качествен маркетинг, както и стабилна среда, в която младите да творят, водени от своето вдъхновение.

Голямата тема Изкуство намери своето естествено продължение с уъркшоп на 7 ноември. Събитието бе организирано съвместно от проекта на Chivas Regal и Музейна галерия за модерно изкуство и даде възможност на трима млади артисти да представят работата си и да споделят с аудиторията успешните практики от своя опит в бранша. Това бяха фотографът Арслан Ахмедов, скулпторът Златин Орлов и концептуалният артист Павлина Чакърова. И тримата са финалисти в конкурса за българско съвременно изкуство MOST – форум, който се проведе за първи път това лято с амбицията да стане ежегодно събитие и да бъде платформа не само за творческа изява, но и за професионална реализация на младите български таланти.

Уъркшопът се проведе в Музейна галерия за модерно изкуство на ул. „Оборище” 10, на 7 ноември от 17:30ч.

Ето и повече информация за самите финалисти:

Павлина Чакърова

концептуално изкуство

Павлина Чакърова е родена през 1979г. в Стара Загора. Завършва Софийски университет "Св. Климент Охридски“, София, специалност Немска филология и Нов български университет, специалност Рекламна и художествена фотография.

Участва в много групови изложби и проекти - Първи експериментален европейски месец на фотографията в Софийски арсенал, Музей за съвременно изкуство – САМСИ и Месец на фотографията, Център за култура и дебат Червената къща – 2011г. Прави и самостоятелни изложби - "Автопортрети" от Международни фотографски срещи, Градска художествена галерия – Пловдив – 2011г., "Сън" в SV studio, София – 2009г.

Плоскостта, върху която развива своята идея за серията „Автопортрети“ /пигментен отпечатък на Hahnemühle Photo Rag Baryta/, е метафизичната същност, развита и осмислена чрез използването и разлагането на различни цветове. Павлина Чакърова разглежда проблема за идентичността, комуникацията и взаимодействието между хората, пречупено през призмата на субективното и лично усещане за символиката и „аурата“ на даден цвят.

Проектите на Павлина Чакърова изследват духовната идентичност и дълбочината на човешката душевност като цяло. Водещо в нейните инсталации, обекти и фотографии е въздействието на цветовете като носители на различни настроения и асоциации. Специфично за работата й е умението да борави с чистия тон като възможност за постигане на директно визуално внушение у зрителя и своеобразен път към вътрешния свят на артиста.

Златин Орлов

скулптура

Завършва Национално училище за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, София и Национална художествена академия, София, специалност Метал. Има няколко самостоятелни изложби до момента - изложба скулптура и живопис в галерия „Индустриална 11“ – 2011г., изложба живопис в галерия „Агора“ – 2009г. Наградена творба става част от постоянната експозиция на Националната художествена галерия, София - 2009г. Номиниран е за наградите Essl Art Award CEE – 2011г. Участва в много изложби и конкурси, сред които Sofia Medal Fest 2010.

Златин Орлов е поливалентен артист, в чието творчество скулптурата заема стратегическо място. Докато в класическата скулптура формите се постигат чрез ритмично отнемане и наслагване на материята, при Златин скулптурният обект бива постигнат само чрез отнемане на материята. За естетическото въздействие важна роля играят цветовете и някои от основните правила на кинетиката. Скулптурите му, изпълнени от метал и флуорисцентна боя имат уникалното свойство да „трептят“ заедно със зрителя, неговия поглед и движение в пространството.

Фестивал превръща Западен парк в пространство за съвременно изкуство

Фестивал за изкуство в публично пространство от 1 до 9 декември 2012 в Западен парк се организира от фондация Credo Bonum в партньорств...

Арслан Ахмедов

фотография

Арслан Ахмедов е роден през 1983г. в Добрич. Завършва Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност филмово и ТВ операторство. Участва в много съвместни изложби, измежду които „Образ, Светлина, Кутия“ в галерия „Анима арт“, София – 2011г., Impermanence – Daire Sanat Gallery, Истанбул, Турция – 2010г., „Светосила – група за съвременна фотография“, Куритиба, Бразилия – 2007г. Негови снимки са публикувани в списанията SHOTS през 2010г. и 2011г. в САЩ и Calle20, Испания през 2009г.

"Какво се случва когато умрем?

Какво се случва ли?

Направиха рекордна оценка на картина на Кандински

Картината на Василий Кандински "Ескиз към импровизация № 8" бе продадена на търг на аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк. Това е най-ви...

Връщаме се там, откъдето сме дошли.

Аз не си спомням откъде съм дошла.

Нито пък аз.

Тя е толкова малка!

Да... да, това е едно от нещата, които се случват.

Карлос Гарайкоа и изложбата "Меч и роза"

Институтът за съвременно изкуство - София ще представи самостоятелната изложба "Меч и роза" на художника Карлос Гарайкоа. Карлос Гарай...

Тя изглежда още по-малка!

Но много спокойна."

(диалог от филма "Часовете" на Стивън Далдри)

Поетиката във фотографиите на Арслан Ахмедов е заложена както в техниката, така и в сюжетите на артиста. Вдъхновен от мистиката на живота, неговите творби носят животворна енергия и мекота на най-съкровените човешки образи. Творбите, с които участва в съвместната изложба на финалистите в Галерията за модерно изкуство, представят лентова фотография, отпечатана върху памучна хартия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com