Когато любовта е по-силна от ограниченията на обществото и времето

19338
Когато любовта е по-силна от ограниченията на обществото и времето

В навечерието на Деня на влюбените излезе нова книга на най-големия съвременен класик на българската любовна поезия – Евтим Евтимов. Заглавието й е „Ако ти си отидеш за миг” (издание на „Персей”) – по едно от най-популярните му стихотворения, превърнато от група „Импулс” в един от вечнозелените хитове на попмузиката ни. С изданието се отбелязва предстоящата 80-годишнина на писателя.

Книгата се появи в книжарниците на 5 февруари, а премиерата й ще бъде на 13 февруари в Столична библиотека, когато почитателите на поета ще могат да се срещнат с него. Изданието с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации е подходящ подарък, с който всеки може да изрази чувствата си към любим човек. Илюстрирано е с фотографии от личния архив на поета и репродукции на картини на талантливата художничка Ралица Денчева, която по същото време ще открие своя самостоятелна изложба в Париж.

Емилия Радева и нейната книга "Коя съм...?"

Премиерата на книгата "Коя съм...?" на актрисата Емилия Радева събра много почитатели на артистичния й талант и писателското й перо във...

Но книгата е и нещо повече – тя разказва в стихове и лирически любовни послания за непозволената любов на Евтим Евтимов с колежката му перо Петя Йорданова. Тя е вдъхновителката на шедьоврите му „Горчиво вино” и „Обич за обич”, но и самата е поетеса (по нейни стихове е най-известната песен на Маргарита Хранова „Устрем”). Обстоятелствата около връзката им излизат наяве за пръв път сега, половин век след срещата им и 30 години след смъртта на Петя. Любовта им е скандална за времето си, двамата са викани на най-високо партийно ниво, за да бъдат хокани и наказвани. Когато Евтим Евтимов и Петя Йорданова се срещат, всеки от тях има семейство, но се ражда онова чувство, което ще ги накара да загърбят нормите и предразсъдъците на обществото тогава. Тази непозволена, но голяма любов е емоционалният подтик за създаването на едни от най-великите шедьоври на българската любовна поезия.

В книгата „Ако ти си отидеш за миг” за пръв път се публикуват интимните лирически стихотворения послания на Евтим Евтимов към любимата, останали скътани в архива му близо половин век.

Цена: 14,99 лв.


Кралица Елизабет I: Триумфът

Благодарение на своите остър ум, огнен темперамент и невероятна енергия кралица Елизабет I се превръща в най-великия владетел, който Ан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com