Откриха дни на българската духовна култура в Санкт Петербург

13617
Откриха дни на българската духовна култура в Санкт Петербург

Заместник-министърът на културата Митко Тодоров откри в Санкт-Петербург Дни на българската духовна култура, съобщиха от Министерството на културата.

На пресконференция днес в сградата на Филхармонията в Санкт-Петербург, в която взе участие и заместник-министърът на културата на Русия Алла Юриевна Манилова, заместник-министър Митко Тодоров представи основните акценти от програмата на Дните на българската духовна култура, свързани с Петербург, които са част от вече започналите на 18 ноември Дни на българската духовна култура в Русия.

Един от най-ярките акценти от Дните е фотоизложбата "Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877–1878 г.", събрани и представени от Иво Хаджимишев, която от днес е наредена във Военноисторическия музей на артилерията и инженерните войски в Петербург.

Зам.-министърът на културата Митко Тодоров подчерта на пресконференцията, че със съгласието на фотографа Иво Хаджимишев, който е и куратор на експозицията, изложбата "Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877–1878 г." ще остане завинаги в този музей на артилерията - като израз на нашата признателност към подвига на хилядите воини, дали живота си за Освобождението на България по време на войната от 1877–1878 г. Той разказа на представителите на медиите и за впечатляващата изложба, открита в Патриаршеския храм "Христос Спасител" в Москва от министър Рашидов с безценни православни икони от България, съхранили свободата и духа на българския народ, сред които има и руски икони, носени от руските войски по време на Руско - турската война (1877-1878 г.).

Зам.-министър Митко Тодоров специално подчерта, че Седмицата на българското кино в Санкт-Петербург, която започва официално от 22 ноември, ще покаже на руските зрители постиженията на новото поколение български кинотворци.

Филмите, които ще бъдат показани в Петербург, са "Джулай" ("Крапец") на режисьора Кирил Станков, "Операция: Шменти-капели" на Владислав Карамфилов и Иван Митов, "Прогноза" на режисьора Зорница София, "Аве" на режисьора Константин Божанов и "Love.net" на Илиян Джевелеков. В заключение Митко Тодоров отбеляза, че Дните на българската духовна култура в Русия се организират в отговор на Дните на руската духовна култура в България, които се проведоха през 2011 г. Заместник-министър Митко Тодоров отправи и покана на заместник-министъра на културата на Русия Алла Юриевна Манилова да посети България през 2013 година.

Зам.-министърът на културата на Русия Алла Юриевна Манилова подчерта на пресконференцията, че Дните на българската духовна култура не са еднократна акция, а показват едно постоянно движение, те са и резултат от традиционните ни контакти и успешно развиващото се сътрудничество в сферата на културата. Зам.-министър Манилова отбеляза, че е силно впечатлена от нивото и класата на изявите, включени в програмата на Дните и посочи, че България, безспорно, се представя в Русия с най-доброто в духовната сфера. Тази вечер в Санкт-Петербург заместник-министър Митко Тодоров присъства и на гала концерт с класическа музика -

"Златото на руската класика". В програмата на концерта са произведения на Мусоргски, Рахманинов и Гречанинов в изпълнение на Мария Жекова (мецосопрано) и трио млади български баси – Пл. Бейков, Ал. Носиков и Ап. Миленков – с участието на руския оперен солист Владимир Галузин и оркестъра на Михайловския театър, диригент Махаил Татарников.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com