Софийската филхармония открива сезона с Малер

119785
Софийската филхармония открива сезона с Малер

Под знака на важни годишнини ще премине новият 84-ти сезон за Софийската филхармония, каза директорът й Явор Димитров, предаде БГНЕС. Това е преди всичко 75-годишнината от постояването на зала "България" през 1937 година. Тя е дом на филхармонията от 1938 година, през следващата година започва и 85-ят сезон за оркестъра, допълни той.

Софийската филхармония ще открие концертния си сезон на 4 октомври с изпълнение на Симфония № 3 от Густав Малер под диригентството на главния диригент Мартин Панталеев и с участието на Националния филхармоничен оркестър "Светослав Обретенов", детският хор "Пим Пам" с художествен ръководител Борис Карадимчев и мецосопраното Елене Чавдарова – Иса.

След блестящия концерт преди дни на филхармонията със световноизвестните IL DIVO в партньорство с Жокер Медия, предстои знаменателният концерт на Хосе Карерас на 10 декември под диригентството на Дейвид Хименес (ученик на Херберт фон Караян), напомни Явор Димитров. Той подчерта, че за тях като ръководство е особено важна работата в партньорство, като спомена Музикалната академия "Панчо Владигеров", Столична библиотека в лицето на директора й поета, композитор и певец Михаил Белчев. Димитров представи Илия Михайлов, ръководител на филхармоничния хор "Светослав Обретенов". Той е възпитаник на проф. Васил Казанджиев, специализирал е в едни от най-престижните музикални академии в Швейцария, Франция, както и в прословутия Джулиард скул в САЩ. Много е амбициран, след съвместната работа с ученици от Американския колеж в София по "Уестсайтска история" на Бърнстейн, да представят заедно с филхармонията друг шедьовър на американския мюзикъл "Цигулар на покрива" на Джери Бок - Шелдън Харник.

От своя страна, Любка Биаджоне Гутенберг, която тази вечер дирижира концертно изпълнение на "Травиата" в зала "България", сподели, че в бъдещите си концерти със състава винаги ще привлича предимно млади певци, но от най-висока класа. По този повод тя е категорична за изключително добрата подготовка и таланта на българските певци, които имат единствени гласовите възможности да изпълняват универсален репертоар – немски, италиански, руски, но подчерта, че според нея в Музикалната академия в София не се набляга в процеса на обучение на Моцарт. Тя се е ангажирала с турнета и представяне на българските музиканти в Австрия и Германия.

Една от новостите в предстоящия сезон, за която говори Явор Димитров, е цикъла концерти "Класика в неделя", които ще бъдат от 17 часа, както и цикъл образователни концерти в партньорство с Максим Ешкенази.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com