10 метода как да защитим ефективно личните си данни в интернет

3093
10 метода как да защитим ефективно личните си данни в интернет
Снимка: iStock

Системната употреба на интернет и членството на България в ЕС доведоха до предявяване на повишени изисквания към администраторите на лични данни – тоест към онези, които събират, обработват и съхраняват личните ви данни с определени законови цели – доставка на поръчка, извършена онлайн, отпускане на банков кредит и др. Имате права като потребители и част от тях са свързани със защита на личните ви данни.

Какво са лични данни?

Личните данни са съвкупност от данни, които позволяват идентифицирането ви – имена, адрес, ЕГН, телефон, здравословно състояние, финансово състояние и др. Кражбата на самоличност или на средства е една от опасностите, произтичаща от незаконосъобразната употреба на личните ви данни. Други опасности са по-незначителни, но достатъчно неприятни – използване на електронния ви адрес за маркетинг цели, препродаването или преотстъпването му, за да ви бъдат изпращани нежелани търговски съобщения и др.

Употребата, разпространението на личните ви данни без да сте дали изрично съгласие за това е престъпление. Законът за защита на личните данни е строг, но познаваме ли го? Познавайки правата си и как да защитим личните си данни в интернет, ще съумеем да се предпазим от редица неприятни ситуации – от спам в пощата до теглене на кредит с данните ни. Ето защо как да защитим личните си данни в интернет ефективно във времена, в които пазаруваме, работим, общуваме, забавляваме се онлайн, е въпрос от първостепенно значение.

Как да защитим личните си данни в интернет?

1.  Проверете има ли право лицето или организацията Х да изисква вашите лични данни. Общ регламент на ЕС за защита на данните описва ситуациите, в които могат да изискват от вас лични данни. Например, ако сте направили поръчка онлайн на стоки или услуги и данните са необходими за изпълнение на договора за доставка, ако данните са поискани от образователна институция, болница, полиция, за изпълнение на обществена задача или в интерес на вашия живот и здраве, ако банката ги изисква от вас, за да ви идентифицира и отпусне кредит. Преди да предоставите данните си, проверете имат ли право да ги изискват от вас.

Има ли право медия да разпространява лични данни на депутати и каква отговорност се носи - разяснение от адвокат Пенев

2.  Събира ли организацията или фирмата Х повече данни от необходимите? Проверете не предоставяте ли много излишни данни. Ако купувате кучешка храна онлайн, помислете наистина ли имат нужда от ЕГН-то ви например или имена, телефон и адрес за доставка са онова, което следва да е нужно, за да получите поръчката си. Ако се събират повече данни от необходимите, подходете с повишено внимание.

3.   Важно е да намерите информация за дружеството или организацията, които ще обработват вашите данни, целите, за които ще се обработват, техните данни за контакт и координатите за връзка с длъжностното лице по защита на данните, ако има такова. Ако липсва такава информация, то сигурността на данните ви е под въпрос. Може да предоставите своите лични данни без да се тревожите особено, ако компанията, която ги изисква, е посочила и срок за съхраняването им, както и е предоставила възможност да извършвате коригиране, заличаване, подаване на жалба, оттегляне на съгласието за обработка.

4.   Ако се чудите как да защитим личните си данни в интернет извън сайтове за пазаруване, банки и услуги, то следва да запомните да не ги предоставяте, ако са поискани от непознати или от уж институцията Х или У в електронно писмо. Свържете се по друг канал – телефон например – с институцията, която уж изисква данни ви, за да проверете те ли са изпратили писмото. В 99% от случаите имейлът ще се окаже фалшив, изпратен от измамници и с цел кражба на лични данни.

5.   Не използвайте лични данни като пароли на пощи, профили в социални мрежи и други. Първо, лесни са за разгадаване от хакерите, второ, ако бъде откраднат профилът ви, лесно ще открият и личните ви данни.

Лични данни ли са трите ни имена?

6.   Когато се чудят как да защитим ефективно личните си данни в интернет, повечето хора пропускат, че имат правото „да бъдат забравени“. Всеки, предоставил лични данни, има правото да изисква не само информация как и за какво се обработват, но и да пожелае да бъдат изтрити. Тези правила важат и за интернет търсачки като Google. Можете да изискате връзките към интернет страници, съдържащи вашето име, да бъдат премахнати от резултатите на търсачката, ако намирате информацията за неточна, неподходяща или прекомерна.

7.   Друг начин да защитите личните си данни е като не ги предоставяте, ако е възможно. Какво имаме предвид? Защо да попълвате във Фейсбук например работно място, град, партийна принадлежност, щом може да направите профил и с много по-малко лични данни? Не попълвайте графи, които не са абсолютно необходими и отбелязани като такива.

8.  Ограничете бисквитките, ако се чудите как да защитим личните си данни в интернет. Така няма да позволите да бъде открадната информация за вас чрез фалшиви реклами.

9.   Винаги, когато сте във ваш профил, съдържащ лични данни, излизайте от него с „изход“, а не просто да оставите сесията неактивна.

10.   При употребата на WiFi мрежа проверявайте дали някой не се е закачил за Вас. Изберете за мрежата си надеждна парола, която е трудна за разгадаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com