10 необичайни факта за човешкото тяло, които ще ви оставят без думи

12963
10 необичайни факта за човешкото тяло, които ще ви оставят без думи
Снимка: iStock/Guliver

Тялото на човек крие доста мистерии. Има някои факти, които са доста любопитни и малко хора ги знаят. Понякога човек се изумява от новите неща, които научава за себе си. Затова сега е време да научите кои са 10 странности, свързани с човешкото тяло.

1. ДНК на човека си прилича с тази на охлюва

Може би не знаете, но хората и охлювите има сходство. 70 процента на човешкото ДНК е сходно с това на охлювите. А ДНК на банана е 50 процента еднакво. Доста чудно, нали? Това показва, че живите същества имат голямо сходство, а в определен етап от развитието на живота всеки е поел по своя път.

2. Има хора, които имат по още едно ребро

Има хора, които се раждат с допълнително ребро. То се нарича цервикално и се намира под ключицата ни. На 200 души един се ражда с такова уникално ребро. Радостното е, че то не пречи и не създава проблеми.

3. Ноктите на ръцете поникват по-бързо от тези на краката

Това е така, защото ноктите на ръцете са изложени по-често на пряка слънчева светлина. Ако ходите боси през цялото време, ноктите на ръцете и краката ни ще растат почти едновременно. Но това рядко е възможно. И затова ние използваме по-често нокторезачката за ноктите на ръцете си и по-рядко за ноктите на краката си. На средния пръст е най-дългият нокът. Колкото са по-големи пръстите, толкова са по-дълги ноктите им.

4. Хълцането е останало от прачовеците

Чрез хълцане прачовеците са опазили белият си дроб от проникването на вода в него. Античният човек е плувал в океаните и в телата му е имало едновременно хриле и бели дробове. Сега все още се среща риба, която може да диша с този двоен метод. Тя се намира в Австралия.

5. Човек може да консумира чесън чрез краката си

Интерес експеримент показва, че ако стриете в стъпалото си чесън, след около половин час ще усетите неговия вкус в устата си. Това се получава благодарение на алцинът, който прониква през клетъчните мембрани, преминава през кръвта и стига до вкусовите рецептори. Миризмата му се усеща по цялото тяло, защото се е разтворила в кръвта. Когато чесънът се яде, логично оставя лош дъх след себе си.

6. Над милион и двеста комара могат да пият кръвта на един човек

С кръвта на човек се могат да се нахранят над милион и двеста до милион и осемстотин комара. Стойностите варират, защото всеки човек има различен ръст и обем.

7. Колкото сме по-начетени, толкова по-интересни са сънищата ни

Интелигентността и интелекта влияят на сънищата на хората. Умните хора сънуват повече и преживяват сънищата си по-дълго. Но твърде рядко човек е в състояние да запомни за по-дълго време какво му се е присънило.

8. След обилен обяд слухът се понижава

7 знака, които подсказват, че не тялото, а душата ви е изтощена

Случвало ли ви се е да искате да се махнете надалеч от всеки и от всичко? Най-вероятния отговор е да. И няма как да е другояче. Всеки ч...

Храната и напитките оказват влияние върху течността на вътрешното ухо и могат да причинят лек шум. Този шум нарушава за момент слуха. Ако прекалявате със сладкото, може дори да усетите замайване и понижен слух.

9. Апендиксът е полезен орган

Преди време се смяташе, че със или без него е все едно. Когато се апендиксът се възпали, лекарите предпочитат оперативното му отстраняване. Но днес учените са на друго мнение. Според тях в апендикса се съхраняват полезни микроби и бактерии, които подпомагат функцията на червата при възникнала инфекция.

10. Десният бял дроб е по-голям от левия

Десният бял дроб на човека има по-голям размер от левия. Обемът и размерът на белите дробове се различават. Десният бял дроб е по-голям и тежи повече. Това е така, защото той прави място на сърцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com