10 необичайни музея в България, които си струва да посетите

2918
10 необичайни музея в България, които си струва да посетите

Включете тези музеи в списъка с местата, които трябва да посетите по време на своята ваканция.

1. Музей на българското кисело мляко

Българското кисело мляко е нещо специално. Приготвено е с помощта на уникалната бактерия Lactobacillus Bulgaricus, открита от д-р Стамен Григоров. Музеят се намира в село Студен извор, което се намира на около 40 км западно от София, почти на границата със Сърбия.

2. Музей на файтоните

Това всъщност не е музей, а част от етнографската експозиция на историческия музей във Враца. Колекцията се състои от различни файтони, шейни, каруци и други отдавна забравени превозни средства. Това е единствената подобна колекция в България. Музеят се намира в град Враца, на около 80 км северно от София.

3. Музей на магарето

В България има такъв в град Гурково, разположен на 60 км южно от Велико Търново. В музея се съхранява всичко, свързано с магарета. Отношението към магаретата на това място е почти култово.

Италия откри музей за крадени артефакти

4. Музей на даровете на Тодор Живков

Тодор Живков е управлявал България по времето на социализма. Като всеки първи човек на държавата, той е получавал много подаръци. Част от тях се съхраняват в град Правец. Впрочем къщата на Тодор Живков е оцеляла и до днес. Сега има етнографски музей.

5. Мултимедиен център, където миналото оживява

Всъщност това е изложба на свръхреалистични фигури на исторически личности в България: цар Калоян, цар Иван Асен II, Паисий Хилендарски и др. Човек би могъл да го нарече музей на восъчните фигури, ако фигурите са от восък, но са направени от съвременни материали, което само засилва ефекта на реализъм. Музеят се намира в центъра на Велико Търново.

6. Плиоценски парк

Това означава период от преди няколко милиона години. Парк-музея се намира в покрайнините на село Дорково край Велинград. В Плиоценския парк може да видите не само останки от праисторически животни, открити в региона, но и 4-метров мастодонт, който изглежда напълно реалистичен. Разходката из музея е придружена от звуците на периода, на който е посветена експозицията.

Археологическият музей в Бургас представя древни антики

7. Музей на мините

Друг уникален музей в България е Музеят на мината в Перник. Перник се намира много близо до София. На входа на музея ще ви дадат жълт шлем и ще трябва да преодолеете 600-метров тунел, а по пътя ще ви разкажат какво е било да си миньор в миналото, какви мини са били и защо са построени параклиси под земята.

8. Музей на щрауса

Това е малка експозиция, посветена на щраусите от щраусовата ферма "Сините щрауси". В музея ще видите различни видове щраусови яйца, пера, както и снимки и дори скелет на щраус. А до музея можете да видите живи щрауси и други екзотични животни. Музеят се намира в град Брестница, който е източно от София по магистралата София-Варна.

9. Музей на азиатското и африканското изкуство

Това е единственото място в България, където можете да видите екзотични предмети от Африка и Азия. Древни ръкописи, написани върху палмови листа на старобирмански, амулети, фигурки на ориенталски божества, свещен музикален инструмент от човешка кост… този музей ще ви изненада. Музеят се намира в град Трявна.

10. Дунавски рибарски музей

В този малък, но уютен музей на брега на Дунав ще научите за праисторическите лодки, около 5-метрова белуга, за живота на рибарите и дунавските риби. Музеят се намира в гр. Тутракан, между Силистра и Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com