10 прегрешения за здравето, които правим всеки ден

10281
10 прегрешения за здравето, които правим всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Мобилен телефон, четка за зъби и дори обичайният работен график могат да се превърнат в сериозни врагове на нашето здраве. Само 25% от нашия здравен статус се определят от гените ни, а останалите 75% са резултат от начина ни на живот. Ежедневно правим малки стъпки, които или удължават, или съкращават живота ни и засягат нашето здраве. 

1. Прекарваме много време седнали

Заседналият начин на живот вреди на здравето ни не по-малко от прекомерното натоварване, а според някои специалисти дори повече от пушенето и злоупотребата с алкохол. Ако прекарваме ежедневно 4 или повече часа в седнало положение, рискът от диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак се увеличава. За щастие има лесен начин да запазите здравето си, дори ако работата ви изисква продължително стоене - просто трябва да се раздвижвате на всеки час.

2. Консумираме месо и зеленчуци на скара

Месото и зеленчуците, приготвени на скара, са вкусни и почти безопасни за фигурата, но уви, те далеч не са безопасни за здравето ни. По време на готвене на скара храната се овъглява и се насища със съединения, които могат да причинят рак. За да направите любимата си храна по-безопасна, лекарите съветват да не ядете онези части от месото или зеленчуците, които са силно овъглени.

3. Не се борим с високите нива на стреса

Колкото и да се опитваме да запазим спокойствие, почти невъзможно е да се скрием от стреса. В стресова ситуация се повишава производството на хормона кортизол, който може да увеличи чувствителността на клетките към инсулин, да забави метаболизма, да наруши сърдечната функция и да предизвика смущения в съня.

За да намалите нивото на този хормон, ежедневно отделяйте време за релаксиращи практики: топла вана, разходка, медитация и други подходящи за вас техники за облекчаване на стреса - всичко това ще помогне не само да се отпуснете, но също така и да подобрите здравето си.

4. Замяна на захарта с изкуствени подсладители

Ако решите да намалите захарта, изберете естествени заместители като мед, сушени плодове или кленов сироп. Изкуствените подсладители, консумирани редовно, увеличават риска от инсулт, инфаркт, мигрена, депресия и дори рак.

5. Гледаме телевизия до късно

Колкото повече време прекарваме в гледане на телевизия, толкова по-лош е сънят ни: синята светлина от устройствата потиска производството на мелатонин - хормон, който помага за регулирането на естествените циркадни ритми и нашия метаболизъм. Лекарите съветват напълно да се откажете от използването на всякакви джаджи един час преди лягане.

Чудо! Два пъти по-малък корем само за 6 дни

Tалията и бедрата са най-проблемните зони при момичетата и жените, и не всяка диета успява да намали обема им. Ако искате бързо да изче...

6. Мием си зъбите веднага след хранене

Свикнали ли сте да миете зъбите си веднага след закуска или вечеря? Зъболекарите предупреждават, че ако не изчакате поне половин час, това ще наруши защитния слой на емайла, особено ако завършвате храненето си с чаша чай, кафе или цитрусов сок. Изплакнете устата си с вода веднага след хранене и отложете миенето на зъбите за поне 30 минути след това.

7. Слушане на силна музика

Свикнали сте да слушате музика, аудиокниги или любимите си подкасти по време на работа или на разходка? Редовното слушане на музика над 90 децибела за повече от осем часа на ден може да причини трайно увреждане на слуха. 

8. Не спим достатъчно

Всички топят килограми в момента с тази черешова диета

Черешите, които в момента са в изобилие, могат да бъдат нискокалорично вкусно допълнение към диетата за отслабване. Те са идеални, ако ...

Депресия, рак, загуба на памет, сърдечни заболявания, инсулт - рискът от тези заболявания се увеличава многократно при хора, които не спят достатъчно. И нашият мозък, и тялото ни се нуждаят от рестарт през нощта: трябва да спите поне 7-8 часа, а сънят трябва да бъде непрекъснат и дълбок. Не жертвайте нощния сън за нищо!

9. Конци за зъби

Няколко проучвания вече потвърдиха пряката връзка между заболяванията на венците и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. Факт е, че бактериите и плаката, които се образуват върху венците, засягат сърдечните клетки, а също така допринасят за образуването на опасна плака по стените на кръвоносните съдове, което ги прави по-малко гъвкави.

10. Смартфон в спалнята

Вашият телефон няма място в спалнята. Първо, синята светлина, която блокира производството на "хормона на съня" и второ - вибрациите и звуковите сигнали нарушават съня и влошават неговото качество. Ако искате да спите спокойно, премахнете всички джаджи от спалнята!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com