Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

24 април 2024, 22:11 часа

Всеки иска домът му да е подреден и да ухае добре. Затова ви предлагаме 10 начина да подобрите обстановката вкъщи.

Редовно почистване: Основата на добре ухаещия дом е чистотата. Редовното почистване на прах, прахосмукачка и миене с моп може да премахне източниците на неприятни миризми като прах, мръсотия и хранителни частици.

Проветряване: Оставянето на свеж въздух да циркулира в дома ви може да помогне за премахване на застоялите миризми и да внесе естествен, чист аромат. Отварянето на прозорците, особено сутрин и вечер, когато въздухът е по-свеж, може да доведе до значителна промяна.

Най-подходящите аромати за вашия дом

Използване на естествени освежители на въздуха: Изберете естествени освежители на въздуха като дифузери с етерични масла, потпури или варене на подправки като канела и карамфил на котлона. Тези варианти не само миришат чудесно, но и избягват химикалите, които се съдържат в много търговски освежители на въздуха.

Редовно пране: Редовното пране на спално бельо, завеси, килими и други текстилни изделия помага да се предотврати натрупването на миризми. Използването на ароматизирани перилни препарати или добавянето на няколко капки етерични масла към прането също може да придаде приятен аромат на тъканите.

Почистване на помещенията за домашни любимци: Ако имате домашни любимци, поддържането на чистота на постелята, кутиите за боклук и жилищните помещения е от решаващо значение за свеж мирис в дома. Редовно перете постелята на домашните любимци и почиствайте кутиите за отпадъци, за да сведете до минимум миризмите от тях.

Премахване на миризмите от кухнята: Миризмите от готвенето могат да се задържат в дома ви. Използвайте смукателни вентилатори, докато готвите, почиствайте бързо разливите и редовно изхвърляйте кухненския боклук, за да не се усещат неприятни миризми. Можете също така да използвате цитрусови кори или оцет за естествено дезодориране на кухнята.

Освежете килимите и тапицерията: Килимите и тапицерията могат да задържат миризми с течение на времето. Редовното почистване с прахосмукачка и използването на дезодоранти за килими или препарати за почистване на тапицерии може да помогне за поддържането на свеж мирис на тези повърхности.

Разчистване: Затрупаните пространства могат да задържат миризми и да затруднят ефективното почистване. Поддържайте дома си подреден и разчистен, за да предотвратите натрупването на миризми в скритите кътчета.

Аромати за дома: Какво ще привлече успех и какво ще отблъсне късмета?

Използване на сода за хляб: Содата за хляб е универсален абсорбатор на миризми. Поръсете я върху килимите преди прахосмукиране, поставете отворена кутия в хладилника, за да абсорбира миризмите на храна, или я използвайте за освежаване на застояли гардероби и шкафове.

Често изхвърляне на боклука: Редовното изпразване на кофите за боклук и почистването им с дезинфектант може да предотврати появата на неприятни миризми. Помислете за използването на торбички за боклук с вграден контрол на миризмите за допълнителна свежест.

Като включите тези съвети в редовната си рутинна поддръжка на дома, можете да създадете чиста, привлекателна среда с приятен аромат, който да посреща вас и вашите гости.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес