11 ежедневни навика, които вредят на бъбреците ни

4374
11 ежедневни навика, които вредят на бъбреците ни
Снимка: iStock/ Guliver

Трудно е да забележим кога вредим на бъбреците си. Дори да са 80% увредени, те продължават да изпълняват функциите си, затова не можем да разберем, че страдат. Често, дори и най-обикновени ежедневни навици, карат бъбреците ни да имат проблеми и докато открием, че има нещо нередно с тях, може да е прекалено късно.  Ето някои ежедневни навици, които им вредят:

1. Газирани напитки

Проучване, проведено в Университета в Осака показва, че ако пиете 2 или повече соди на ден, води до повишен риск от бъбречни заболявания. Изследването включва 12 000 души. Тези, които приемат по-големи количества сода, имат повече протеин в урината си, който е първият признак за бъбречни увреждания. 

2. Недостиг на В6

Правилното функциониране на бъбреците зависи от здравословна диета, съдържаща полезни хранителни вещества. Според проучване на Университета в Мериленд, дефицитът на В6 увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците. Човек трябва да приема поне 1,3 мг витамин В6 на ден с храната. Най-добрите източници на този витамин са риба, телешки дроб, картофи, зеленчуци, съдържащи нишесте и нецитрусови плодове.

3. Заседнал начин на живот

Особено подходящи са упражненията за жени в менопауза. Според Американското дружество по нефрология, при жени, които редовно спортуват, рискът от образуване на камъни в бъбреците, е 30% по-нисък.

4. Пушене

Едва ли е изненада, че пушенето вреди на бъбреците, както и на почти всички органи в тялото ни. Един от страничните ефекти е атеросклероза. Втвърдяването на кръвоносните съдове се отразява на кръвоснабдяването на всички органи, включително и бъбреците. Според проучване на Clinical Pharmacology and Therapeutics, само 2 цигари на ден водят до удвояване броя на ендотелните клетки, които се намират в кръвта, а това е сигнал за артериално увреждане.

5. Недостиг на магнезий

Магнезият помага на тялото да забави абсорбирането на калций. Ако не приемаме достатъчно магнезий, ние се “претоварваме” с калций, което развива камъни в бъбреците. За да избегнем това, трябва да приемаме достатъчно листни зеленчуци, семена и ядки.

6. Не пиете вода

Тези симптоми издават проблеми с жлъчката

Докато жлъчните камъни не причиняват никакви признаци или симптоми, те обикновено не се нуждаят от лечение. Но според експертите от кл...

Ако не приемаме вода, токсините започват да се натрупват в кръвта ни поради липса на достатъчно флуиди, които да ги придвижват към бъбреците. Националната бъбречна фондация препоръчва да се пият поне 8 чаши вода на ден.

7. Не ходите до тоалетна

Когато усетите, че ви се ходи до тоалетна, не пренебрегвайте този знак. Разбира се, не винаги имаме възможност. Въздържането увеличава напрежението на урината в бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност или инконтиненция /спонтанно изпускане на урина/.

8. Пиете много кафе

Прекаляването с кофеин /съдържа се в кафе, чай, газирани напитки, сода/ води до повишаване на кръвното налягане, от което бъбреците особено страдат.

Ето това са навиците, които най-често увреждат БЪБРЕЦИТЕ

Лошото при бъбречните заболявания е, че се развиват дълго време и в самото начало можем да не усетим абсолютно никакви симптоми. Обикно...

9. Ядете много протеин

Проучване на Харвардския университет показва, че предозирането с протеини води до бъбречни проблеми. Когато усвояваме протеина, нашето тяло произвежда вторичен продукт - амоняк. Амонякът е токсин, която вече затруднява работата на бъбреците, които се опитват да неутрализират.

10. Не обръщате внимание на настинки

Понякога сме небрежни и игнорираме настинка, грип и други инфекции, които изтощават тялото ни. Освен всичко друго, това затруднява и работата на бъбреците.

11. Пиете алкохол

Токсините, които се образуват в тялото в резултат на консумацията на алкохол, могат да увредят не само черния дроб, но и бъбреците. За да запазите здравето на тези така важни органи, ограничете консумацията на алкохолни напитки. Това правило важи и за бирата.






 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com