12 известни продукта, които са създадени случайно, но днес не можем без тях

3437
12 известни продукта, които са създадени случайно, но днес не можем без тях
Снимка: iStock/Guliver

Обикновено грешките в кухнята стават причина храната да отиде направо в коша за боклук. Въпреки това има много истории за произхода на различни продукти, които са резултат на грешка, но днес не можем без тях.

1. Бисквити с парченца шоколад

Рут Уйекфилд е виновникът за съществуването на бисквитките с парченца шоколад. С цел да избегне употребата на какао на прах, тя решава да използва парченца шоколад, за да приготви бисквити за гостите си. Според плановете на Рут, шоколадът е трябвало да се разтопи напълно. Крайният резултат разочарова домакинята, но не и нейните гости. 

Нейната рецепта е публикувана във вестник в Бостън, който стимулира продажбите на шоколадови блокчета Nestlé. По-късно компанията предоставя на Рут пожизнена доставка на шоколад като награда за нейната рецепта.

2. Кафе

Смята се, че Етиопия е родината на кафето. Според вековна легенда разказва, пастир на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични и не спят през нощта, след консумацията на плодовете на определено дърво. Той споделя за това в близкия манастир и скоро монасите започват да използват плодовете на дървото за приготвяне на стимулиращата напитка. След това кафето достига до Арабския полуостров, а след това и до останалия свят.

3. Течен шоколад "Нутела"

През 40-те години италианският пекар Пиетро Фереро прави опит да създаде алтернатива на шоколада поради недостиг на храна по време на Втората световна война. За целта той смесва захар, лешници и малко какао.

4. Чипс

Южна Америка е родината на картофите, но чипсът е създаден в САЩ. Това се случва през 1853 г., когато готвачът Джордж Кръм най-после намира решение след стотиците клиентски оплаквания, че картофите, които сервират, са „мокри и лепкави“. 

5. Сирене

Най-вероятно никога няма да разберем истинската история на създаването на този продукт, но според Международната млечна асоциация, всичко започва с един арабски търговец. За дългото си пътуване през пустинята той взел със себе си мляко, което съхранявал в торба, направена от овчи стомах. Благодарение на високата температура и ензимите в торбата млякото започнало да ферментира. След това рецептата за приготвяне на сирене достига до Азия и Европа.

6. Бренди

Предполага се, че брендито е създадена с цел удължаване срока на виното, за да се запази по време на дългите междуконтинентални пътувания през Ренесанса.

7. Вино

Някога виното не е съществувало във вида, в който го познаваме днес. То е било смес от вода, вино и ракия. Но през Средновековието опитни винопроизводители решават да започнат да го произвеждат като самостоятелна напитка.

8. Кока-Кола

Кока-кола е изобретена от Джон Пембъртън през 1885 г. в Атланда, САЩ, за да се продава в аптеките като "напитка за тоник за мозъка". Той запазва рецептата в тайна, но не скрива факта, че напитката съдържа кокаин, извлечен от листата на кока, както и кофеин от ядки от кола (откъдето идва и името "Кока-кола").

9. Бургер

Бургерът е кръстен на Джон Монтегю, 4-ти граф на Сандвич , който е бил хазартна личност и е обичал да играе на карти. През 1762 г. той нарежда на готвача си да приготви храна, която да може да яде, без да вдига поглед от картите и да не си цапа ръцете. 

10. Синьо сирене

През 7-ми век в село Рокфор, Франция, един овчар забравил обяда си в пещера. Няколко месеца по-късно той се върнал в същата пещера и установил, че сиренето се е запазило благодарение на плесента, която расте на това място. В наши дни тази плесенна култура просто се добавя към сиренето по време на производството му.

11. Шампанско

Винопроизводителите в региона Шампан във Франция решават да се конкурират с Бургунди. Поради студените зими в региона, ферментацията на виното спира през зимата и се възобновява през пролетта. Тогава са изобретени стъклените бутилки и корковите тапи, благодарение на които става възможно съхранението на шампанското.

12. Корнфлейкс

Първоначално царевичните люспи са били изобретени с цел потискане на сексуалното желание. Братята Джон Харви Келог и Уил Кийт Келог са ги предлагали на гостите в своя уелнес санаториум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com