15 факта за лъвовете, които трябва да знаете

56721
15 факта за лъвовете, които трябва да знаете
Снимка: pixabay.com

Лъвът е едър хищник от семейство Коткови и един от четирите представители на род Пантери. С тегло, достигащо до 250 килограма, той се нарежда като втората по големина след тигъра известна котка, обитаваща днес Земята.

Ареалът на местообитание днес на представителите е силно ограничен за разлика от този, който е бил преди около 10 000 години. Днес лъвове се срещат само на едно място в Западна Индия и в разпокъсани райони на Субсахарска Африка.

50 интересни факта за маймуните

Маймуните са таксономичен подразред, който заедно с подразред Полумаймуни образуват разред Примати. Към маймуните се отнасят Дългопетоп...

През последните 2 - 3 хилядолетия лъвът се е срещал и в Северна Африка и Югозападна Азия, но поради дейността на човека е изтласкан на далеч по-малка територия. Останки от съществуване на лъвове са открити и в цяла Евразия от Западна Европа до Индия, а в Северна и Южна Америка от Юкон до Перу.

Интересни факти за лъва

1. Африканските лъвове са най-големите от африканските котки (втори по големина в семейство Felidae, като тигърът е най-големият). Мъжките могат да достигнат височина до рамото около 1,2 метра и да тежат около 150 - 225 кг (средно 189 кг). Женските са с височина около раменете около 1 метър и тежат между 110-152 кг (средно 126 кг).

2. Африканските лъвове имат широко местообитание и могат да живеят почти навсякъде - от открити гори, гъсти храстови и тревни комплекси, дори прониквайки дълбоко в пустините и по водни течения - макар че не очаквайте да ги намерите в тропическите гори. В световен мащаб лъвовете съществуват в Азия и в Субсахарска Африка, въпреки че историята показва, че отдавна лъвовете са обитавали и части от Югозападна Азия и Северна Африка. 

3. Цветът на лъвската козина варира в различните региони и в рамките на населението. Установено е обаче, че лъвовете, които живеят в райони, където или е по-хладно, или имат по-високи нива на влажност, са склонни да имат по-тъмна козина - като адаптираните в пустинята лъвове в Намибия и лъвовете от Калахари. Съществуват и бели лъвове, но това не са истински албиноси, а са по-скоро генетични варианти със силно намалена пигментация.

30 невероятни факта за конете

Конят е един от двата съвременни подвида на Дивия кон (Equus ferus). Представлява опитомен еднокопитен бозайник представител на семейст...

4. Адаптираните към пустинята лъвове са известни с величествения си размер и способността си да оцелеят в суровата пустинна среда. Те имат по-дълги крака и по-строги тела от „обикновените“ лъвове, които са изградени за издръжливост. Тъй като плячката е пуста в районите на пустините, лъвовете трябва да търсят храна и да живеят от по-малка плячка - като антилопа, мишки и птици. Лъвовете имат по-голяма устойчивост на жажда и могат да преминат до две седмици без питейна вода (разчитат на кръвта на плячката си за влага).

5. Когато става въпрос за нокти, лъвовете имат четири на задните си крака, но пет отпред. Петият пръст не се показва в тяхната лъжица (отпечатък на краката) и действа като палец, който се използва за задържане на плячка.

6. При по-внимателно разглеждане ще видите, че лъвовете имат кръгли зеници, вместо вертикални процепи, които се срещат при домашните котки. Наличието на зеници, които са вертикални цепки са удобни за котките, които дебнат дребна плячка и трябва да могат да се съсредоточат ясно върху малките неща. Обаче по-големите котки като лъвовете обикновено ловуват по-едра плячка, така че е малко вероятно да има значително предимство от това да имат вертикални зеници. Наличието на кръгли зеници също позволява повече светлина да се филтрира в очите през нощта, което дава на лъва по-добро нощно виждане.

7. Лъвчетата се раждат със сини очи, които на възраст от два до три месеца се променят в кехлибарени или кафяви.

25 изумителни факта за прасетата

Прасето, или домашната свиня, е бозайник от разред чифтокопитни. Създаден е благодарение на одомашняване от хората на дивата свиня пред...

8. Лъвовете са най-общителният член на семейството на котките и могат да бъдат намерени, живеещи в група до 25 индивида. Размерът на прайда зависи от района и наличието на плячка. Прайдът обикновено се състои от 1-4 възрастни мъже, няколко възрастни жени (една доминираща) и редица малчугани. Всички лъвове в групата са свързани. Женските лъвове обикновено остават в прайда, докато пораснат, докато младите мъже в крайна сметка напускат прайда и се опитват да установят свой собствен. Младите лъвове, прокудени от групата, често изминават големи разстояния в търсене на други прокудени мъжки, за да образуват коалиции и се опитват да превземат прайд, оглавявана от друг мъж. Новите мъже в прайда често убиват малчуганите и след това се чифтосват с женските, за да гарантират, че техните гени преобладават в новата група. 

9. Когато става въпрос за лов, лъвовете ще имат различни предпочитания към това какви видове плячка предпочитат, но поради своята опортюнистична природа, лъвовете ловуват голямо разнообразие от дивеч. Лъвовете са насочени най-вече към копитните животни с големи размери (биволи, върби, зебри). Въпреки това те не спират дотук, за лъвовете е известно, че поемат по-едри бозайници, като млади слонове и хипопотами, а също така преследват и други хищници като хиени или чакали. 

10. Ловът се извършва предимно от здрач до зори и през по-хладните часове на деня. През повечето време женските ловуват, а след това мъжете (които патрулират територията и защитават прайда) се хранят първи. Малчуганите се състезават за това, което остава, след като възрастните приключат с храненето. Единственият начин да осигурите храна е да се борите за нея, поради което често ще видите прояви на агресия сред членовете на прайда, когато става дума за времето за хранене.

11. Лъвовете ще се вкопаят в хранителна кома, когато има достатъчно храна, а в дни като този средностатистическия мъжки лъв ще погълне около 15% от телесното си тегло!

35 любопитни факта за зайчетата

Питомните или домашни зайци са опитомена форма на вида заек подземник (Oryctolagus cuniculus). Първо са одомашнени в Китай (4 век пр.н....

12. Няма фиксиран сезон на размножаване на лъвовете, въпреки че женските често синхронизират времето на размножаване, особено след като в прайда дойдат нови доминиращи мъжки. Лъвовете се чифтосват приблизително на всеки тридесет минути (всяко чифтосване продължава около 20 секунди) в продължение на три дни ... нонстоп! Това е, за да се осигури оплождането през периода на женския еструс, така че малките да се родят възможно най-скоро, като се даде възможност за по-дълга защита при мъжкия.

Откриха останки на най-големия древен лъв в света – тежал 1 500 килограма

13. След 110 дни на бременност се раждат от 1-4 (понякога до 6) малки. Бебетата сучат редовно през първите 6-7 месеца, след което честотата намалява. Малките остават с майка си две години или повече, а на 11 месеца започват лов.

14. Лъвовете имат едно от най-сложните комуникационни поведения от котките. Те извършват различни комуникации, които включват рев, грухтене, стонове, ръмжене, мъркане, бръмчене и вълни.

15. Лъвът е кралят на рева - той е най-силен от всяка голяма котка и може да се чуе до 8 км! Лъвовете реват по редица причини - от показване на териториална собственост и сплашване на съперници, до локализиране на други членове на прайда и подпомагане на социалното сближаване. Друго предимство на рева е, че женските лъвове могат да разпознаят рева на мъжки, който принадлежи в прайда им. Това помага на женските да пазят безопасно разстояние от външни лица, които най-вероятно биха се опитали да навредят на малките си.

Топ 20 интересни факти за кучетата, които може би не знаете

Мислите ли, че знаете всичко, което трябва да знаете за кучетата? Помислете отново! 20 интересни факта за кучетата 1. Кучетата имат ...

източник: africageographic.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com