Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 лоши хранителни навика, наследени от родителите ни

10 юли 2024, 13:27 часа

Много житейски нагласи се формират у човека в ранното му детство под влиянието на по-възрастните роднини. Това се отнася не само за поведението, мирогледа и моралните принципи, но и за храненето.

Евгения Гладкина, експерт по възстановяване на организма и хранене, автор на собствен метод за здравословно гладуване, разказва за това какви деструктивни навици, свързани с храната, могат да бъдат заложени в детето от родителите.

Навик 1. Зависимост от сладкото

В повечето семейства сладкишите първоначално се смятат за най-желаната награда. Почти всеки празник или празничен повод е неразривно свързан със сладкиши, шоколади, торти и десерти.

Кои лоши навици причиняват косопад?

Развитието на пристрастяване към сладкиши

Връчвайки на детето вълшебна торбичка с любими лакомства, родителите невинаги разбират, че това по-късно може да доведе до формирането на опасна зависимост.

С бонбоните животът става малко по-весел: проблемите в кариерата, конфликтите в отношенията, копнежът и самотата отстъпват и губят остротата си. Така хората придобиват вредна нагласа, когато празникът и доброто настроение се свързват в съзнанието със сладкишите. Консумацията на такава храна задейства чисто психологически механизъм, който връща човека към щастливото детство, към състоянието на очакване на чудо.

За съжаление всичко това в крайна сметка има много опасни последици. За кратко време настроението се подобрява, тъжните мисли изчезват, хората се потапят в приятни спомени и чувства. Но в действителност това е просто вредна зависимост, която носи много неприятности.

Захарта и благополучието

Последните проучвания предупреждават за вредното въздействие на сладкото върху организма.

- Десертите и сладкарските изделия в храненето имат лош ефект върху всички системи, като ги карат да работят до изтощение. В негативен план това води до диабет, проблеми със съдовете и имунитета. Освен това прекомерното съдържание на захар в храната нанася допълнителен удар върху естествените защитни механизми: организмът е принуден да изразходва ресурси, за да се бори срещу слепналите се частици колаген. Отслабеният имунитет провокира развитието на вирусни инфекции, възпаления и дори рак.

5 лоши навика, които всъщност показват, че сте гений с висок IQ

- Захарта има отрицателен ефект върху външния вид, особено върху кожата. Увлечението по сладкишите и тортите предизвиква нежелани вътрешни процеси, свързани с разрушаване на колагена и еластина, влошаване на овлажняването. В резултат на това кожата става вяла, губи еластичността си, чертите ѝ стават неясни.

Любителите на сладкото могат лесно да бъдат разпознати по признаците, наречени "захарно лице". То се характеризира с отоци в областта на очите, множество бръчки по челото, акне и видимите му последици, бледност, уморен вид, нездрав цвят на кожата.

Навик 2. Хранене пред телевизора

Тази традиция става популярна още по времето на соца, когато семействата събираха пари и чакаха, за да си купят телевизор. Всички се събираха около масата пред малкия екран и това се смяташе за върха на комфорта.

Има два важни нюанса на такова хранене:

1. Когато гледате телевизионни програми, мозъкът не получава сигнали, че човек се храни, така че няма психическо насищане. В резултат на това хората не се засищат, защото са погълнати не от процеса на хранене, а от това, което се случва на екрана. Това често води до навика да се преяжда.

2. Информацията влияе върху структурата на водата. Доказано е, че течността променя свойствата си от звуковите вълни, като например музиката и всяка изречена дума. Следователно храната поглъща енергията на това, което се чува наоколо, независимо дали става дума за съобщения за убийства, бедствия или други страшни неща. Заедно с храната цялата тази негативна енергия навлиза в тялото, което разрушава човека отвътре.

Навик 3. Правилото на празната чиния

Разбираемо е, че на родителите им е по-удобно да се чувстват спокойни, знаейки, че детето им се е нахранило обилно. Много деца са научени на определени нагласи:

- Не можеш да си тръгнеш от масата, докато не си изядеш и последната троха - това е закон;

- остатъците са сладки, те са силни;

- трябва да ядеш малко повече, за да не обидиш мама или баба. Дори и да сте се нахранили достатъчно.

Тези думи представляват различни форми на хранителна принуда и са вид насилие. В бъдеще подобен натиск може да доведе до доста сериозни психологически отклонения, свързани с храненето. Храненето насила е лош навик. Затова трябва да слушате тялото си и да ядете точно толкова, колкото искате.

Известно е, че културата на хранене започва да се формира още в ранна детска възраст. Ето защо е много важно да се разбере какви психологически послания влагат в детето родителите. Те, разбира се, желаят доброто на децата си, но не винаги постъпват правилно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес