4 причини да се приготвите с боров мед за зимата

27587
4 причини да се приготвите с боров мед за зимата
Снимка: istock

В сезона на зимнината, когато се колебаете с какво да напълните избата, искаме да ви припомним, че е важно да подбирате продукти, които не само са вкусни, но и полезни за здравето, подобряват благосъстоянието на организма, борят се с традиционните зимни инфекции и подпомагат функционирането на имунната система. Подобен продукт е боровият мед, които е известен със своите 4 ползи за здравето. Прилаган в народната медицина от незапомнени времена, той е чудесно средство за профилактика и лечение на редица заболявания и е изключително вкусен.

Как боровият мед подобрява общото здравословно състояние?

Малко вода и капка йод и на секундата разбираме дали в меда има нишесте

Медът е ценен продукт, който няма аналог. Той е изключително полезен и колкото по-често го похапваме, толкова повече ползи ще извлечем ...

1. При грипни, простудни заболявания и проблеми, свързани с дихателната система.

Боровият мед е полезен при ларингити, фарингити, кашлица, ангина, възпаление на белите дробове. Притежава изразено противовъзпалително, антисептично и отхрачващо действие. Стимулира имунната система и подпомага естествените защитни сили на организма за справяне със заболявания на дихателните пътища. За проява на благотворното му действие може да се приема вътрешно – като сладко или към чай, както и да се използва външно – за намазване на сливиците в случаите, когато проблемът е свързан с тях.

2. При кожни раздразнения.

Боровият мед е лек за редица кожни заболявания и наранявания. Подпомага регенерацията при рани от различно естество. В този случай се прилага външно – върху кожата, която се нуждае от подкрепящите му лечебни свойства.

3. При заболявания на стомашно-чревния тракт

Сложете капка мед върху кибритена клечка и веднага ще разберете дали е ФАЛШИВ (ВИДЕО)

През последните няколко десетилетия все повече хора остават разочаровани от пчелния продукт, който си купуват от пазара. Често пъти про...

Приемът на боров мед от пациенти, страдащи от гастрит, язва, колит и други болести, свързани със стомаха, подпомага лечението и профилактиката на тези заболявания и подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт.

4. Възстановяване на организма.

Доказана е ползата от приема на боров мед след дълго и тежко боледуване, тежки операции, залежаване поради здравословен проблем с цел подпомагане на възстановяването на организма.

Как да си приготвите сами борово сладко

Боровият мед се прави от пчелите, но борово сладко, което е също толкова полезно и здравословно, може да си приготвите и сами. Боровите шишарки се срещат в иглолистните гори. По местата с голяма надморска височина – 1500 метра – удачно е да ги събирате през юли. За направата на борово сладко са ви нужни 90 зелени шишарки, 1.5 кг. захар и лъжица лимонтозу. Шишарките се варят в 3 литра вода до кипване. Когато течността остане наполовина, се прецежда, добавя се захарта и се вари до сгъстяване. Преди сваляне от огъня се прибавя лимонтозуто. Сладкото се налива в бурканчетата топло и се обръщат с капачките надолу. Това позволява сладкото да може да се стерилизира и да издържи дълго време в долапа ви, носейки превъзходен вкус и здраве през лютата зима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com