5 грешки при отглеждането на касис, които съсипват реколтата

7909
5 грешки при отглеждането на касис, които съсипват реколтата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Касисът е считан за непретенциозно растение и поради тази причина градинарите напълно забравят да се грижат за него. Ако и вие допускате същата грешка, добре е да знаете, че тя може да доведе до намалява на реколтата на вкусните плодове с цели 90%.

Грешка № 1: Смятате, че касисът не трябва да се полива

Касисът понася много леко липсата на влага в почвата. Но въпреки това продължителното засушаване води до забавяне на растежа на храстите, както и до значителна загуба на добив - плодовете стават по-малки, по-сухи и с по-дебела кожа.

Прекомерното поливане е не по-малко вредно, тъй като води до напукване на плодове, появата на гъбични заболявания и гниене на корените.

Какво трябва да направите в случая?
Поливайте храстите от касис три пъти на сезон:

  • за първи път - в края на май - началото на юни, когато има активен растеж и поява на пъпки;
  • втори път - в края на юни, когато плодовете започват да узряват;
  • трети път - след прибиране на реколтата, защото по това време започва формирането на цветните пъпки за реколтата за следващата година

Кой плод съдържа най много витамини?

Всеки е чувал за плодното растение касис. То е известно още като „френско грозде”. Плодовете на растението се отличават от...

В зависимост от възрастта на касиса отделете от 2 до 5 кофи вода за всеки храст. Водата трябва да достигне до дълбочина 40 cm.

Грешка №2: Не подхранвате храстите

Без редовно торене почвата под храстите касис бързо се изчерпва и престава да снабдява растенията с ценните макро- и микроелементи, необходими за техния нормален растеж и развитие.

Касисът се нуждае от подхранване по време на формирането на пъпките и след плододаването. През първата половина на лятото заложете на азотни торове (25-30 гр амониева селитра на 1 кв.м.), а след прибиране на реколтата на фосфорно-калиеви торове в количество от 40-50 гр суперфосфат и 20-30 гр калиев хлорид на 1 кв.м.

Също така веднъж на всеки 2 години през есента се препоръчва подхранване с органични торове (по 4-6 кг хумус или компост на всеки храст).

Грешка №3: Не мулчирате почвата под храстите

При липса на мулчиращ слой почвата бързо изсъхва и се обраства с плевели, които „изсмукват“ влагата и хранителните вещества от нея. В резултат на това реколтата намалява значително.

През пролетта или в началото на лятото мулчирайте почвата под храстите с торф, хумус, слама, дървени стърготини или пласт слама с дебелина най-малко 5 cm.

Грешка №4: Не подрязвате храста

Страхувайки се от грешки при резитбата, много градинари оставят храстите на касиса непокътнати. В резултат на това тяхното стъбло се удебелява, обраствайки със стари непродуктивни клони, които засенчват младите плодни издънки. В случая това води до спад в добива и често боледуване.

Веднага след засаждането подрежете всички клони до 2-4 добре развити пъпки. През есента на следващата година оставете на храста само 3-4 от най-силните и добре развити издънки. Отрежете останалото. През всяка следваща година касисът се реже по същия принцип - от всички издънки изберете 3-4, които са най-силни и ги подрежете малко, а останалите премахнете. След 4-5 години ще имате напълно оформен храст с 15-18 клона на различна възраст.

Последващата резитба на касиса се свежда до отстраняване на клони на възраст над 5-6 години (те са най-дебелите и разклонени).

6 причини защо касисът е наистина много полезен

Забравете скъпите супер плодове като годжи бери, асаи и др. Касисът съдържа достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да си съ...

Грешка №5: Не използвате препарати за защита на касиса от болести и вредители

Няма сортове, които са напълно устойчиви на всички съществуващи болести и вредители. На всеки етап от развитието си те се нуждаят от допълнителна защита.

Ето какво е необходимо да направите, за да си гарантирате богата реколта:

  • Ранна пролет, преди пъпките да набъбнат - премахване на стари листа, мулчиране на почвата, пръскане с 3% меден сулфат или 5% железен сулфат;
  • Период на образуване на пъпките - премахване на клоните с големи подути пъпки;
  • При вече образувани пъпки - третиране с инсектициди (Aktellik, Kemifos, Kinmiks и др.) срещу жлъчни мушици, листни въшки, акари; пръскане с 1% течност от Бордо срещу гъбични инфекции;
  • Веднага след цъфтежа - пръскане с 1% течност от Бордо срещу гъбични инфекции; третиране с Fufanon, Aktellik, Akarin и други инсектициди срещу молци, триони и други вредители;
  • След прибиране на реколтата - пръскане с 1% течност от Бордо срещу гъбични инфекции
  • Есента след опадване на листата - разрохкване на почвата под храстите; почистване и изгаряне на падналите листа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Жените от тези зодии са магнит за богати мъже

Кои билки помагат за ускоряване на метаболизма?

10 случая, когато е време да осъзнаете, че младостта си е тръгнала безвъзвратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com